Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник. Освен това, тестването вече ще се извършва само веднъж седмично - в първия учебен ден от всяка седмица. Изследванията ще правят с щадящи тестове. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той допълни, че за учителите остава тестването два пъти седмично.

„Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, обясни той.

„За всички ще бъдат осигурени щадящи тестове”, поясни той. Според него обаче големите ученици може да се тестват и с назални.

Кацаров подчерта обаче, че Министерство на здравеопазването не било длъжно да заплаща за тях.

По наша оценка имаме тестове, които би трябвало да стигнат до средата на януари. Тези в складовете на БЧК трябва да са достатъчни за следващите две седмици. Говоря за общините, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 население”, добави служебният министър.

БЛИЦ припомня, че по-рано пред деня служебният образователен министър Николай Денков настоя колегата му от министерството на здравеопазването Стойчо Кацаров да промени своята заповед и големите ученици - от 5. клас нагоре, да се върнат в класните стаи още следващата седмица.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На брифинг от ГЕРБ също призоваха за връщането на всички ученици в клас. „Служебното правителство създаде криза в образованието. Неспособни са да се справят, пренебрегнаха образованието. През лятото народните представители от ГЕРБ предложихме да се отделят средства за тестове. Това предложение беше пренебрежително отхвърлено“, каза бившият образователен министър Красимир Вълчев. Той призова служебната власт да върне децата в училище още утре, а тестването да се въведе, когато има достатъчно тестове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!