Служебният здравен министър Стойчо Кацаров дава извънреден брифинг по повод скандала с преструктурирането на болница "Лозенец" в детска. Припомняме, че по-рано стана ясно, че медиците от здравното заведение излизат на протест срещу тези планове. 

Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от години. На 100% е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран.

Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница. COVID ни отклони от тази посока, но сега отново трябва да обърнем внимание на този проблем. Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, посочи здравният министър.

"В Плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, ние сме заложили на този терен да се заложили да се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител - това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери", коментира още Кацаров.

Строежът на една детска болница ще отнеме 5-6 години. Преценихме в тази ситуация, че е най-правилно да реорганизираме правителствена болница, по възможност децата, които се лекуват в Специализираната детска болница, да се прехвърлят в болница Лозенец, която разполага с най-доброто. Този въпрос беше обсъждан в пленарната зала в Народното събрание и всички политически партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата.

"Болницата има 238 легла, миналата година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Там има капацитет да се приемат всички легла на Специализираната детска болница. За да се случи, трябва да има предварителна оценка и ремонти, така че да може да се подготви и да се използва наличния капацитет на болницата", разкри Кацаров.

Нашата концепция е първо сливайки двете болници да запази профилния си характер. Важно е да има както деца, така и възрастни пациенти, Никога не е ставало на въпрос да се прекратява университетския характер на тази болница.