Мерките са приемани на базата на риска при съответната дейност, не е измислено тази седмица от експертите на Министерството на здравеопзването – това е в основата на науката епидемиология. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в кулоарите на НС.

"Има публикувани по отношениe на COVID-19 международни стандарти кои са най-рисковите места за заразяване. Има разлика по отношения на начина на предаване и условията", уточни той.

Здравният министър коментира темата с протестите от бранша на заведенията. Според него, ограниченията са добре премислени и са минималните възможни за тази ситуация.


"Ако сме стриктни и спазваме заповедта, може в рамките на 2- 3 седмици да видим резултат от тези мерки и да ги отменим. В противен случай здравната система може да бъде натоварена", предупреди здравният министър.

„Апелът ми е към всички – нека да носим маска на закрито, дори и на открито, ако има хора около нас. Нека си помогнем взаимно“, призова Кацаров. И апелира сами да изискваме от околните да се спазват мерките. „Така можем да успеем. Ако тръгнем да воюваме едни с други, със сигурност няма да успеем. А цената ще я платят нашите родители и близки“, каза още Кацаров.

„Преди да издам заповедта, събрах становища от браншови и работодателски организации и съм ги изпратил до всички колеги от ресорните министерства, за да видят и техните предложения и при необходимост да ги съобразят с действащите и утвърдени програми", добави той.

"Няма закъснение в плащанията, тъй като те ще се извършат в следващия месец от влизане в сила на мерките. Не са пропуснати никакви срокове. Надявам се НС да предложи тази или най-късно следващата седмица актуализацията на бюджета, за да може и финансово да бъдат обезпечени тези мерки“, посочи Кацаров.

Той разказа и за свой познат, който не се бил ваксинирал, въпреки че има починал и болен в семейството.

 „Погледнете какъв абсурд – човек, на който в семейството му е починал човек от коронавирус, ми се обажда да търси съдействие за втори заболял и аз го питам ваксинирани ли са, и той ми отговори, че не са. Представяте ли си, в семейството си имат починал от ковид и не са го направили?

И на фона на това ние казваме ние ще отидем на дискотека, на събор на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще кашляме, ще кихаме в лицето си, ще разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане. Ще се заинтересуваме тогава, когато ножът опре до кокал и тогава, когато вероятно няма да е възможно да се направи нищо. Как се излиза от тази ситуация? С проверки ли, с контрол ли?“, посочи служебният здравен министър.