Седмичните инжекции за отслабване , които бяха приветствани като "чудодейни“ инжекции, причиняват множество неприятни странични ефекти, вариращи от необичайни до направо плашещи, пише Daily Mail.

Повече от пет милиона американци приемат хитови лекарства като Wegovy и Ozempic, за да постигнат стройна физика, откакто започнаха да се пускат през 2021 г., предава "Фокус". 

Но сега има нарастващи съобщения за пациенти, страдащи от физически и психологически странични ефекти от чисто новите лекарства, като лекарите все още се опитват да дешифрират причината.

Редица пациенти съобщават за странни сънища, докато са приемали лекарството Wegovy, които обикновено използват известни личности.

Потребителите на лекарството също така са открили, че страдат от бърза загуба на мускули , склонни да губят повече мускули, отколкото мазнини, докато са на лекарството, и възстановяват наддаването на тегло, когато го спрат, като някои връщат повече тегло, отколкото са загубили.

Пациентите, които използват лекарства за отслабване, се сблъскват с отпусната кожа, предупреждават лекарите, която е наречена "лице на Ozempic“ и "тяло на Ozempic“.

Причинява се от бърза загуба на тегло, която се случва толкова бързо, че кожата няма време да се адаптира към новия размер на тялото. В резултат на това тя виси надолу на гънки.

Когато хората видят отметката на скалата да се насочва надолу, те предполагат, че всичко, което губят, са мазнини.

Но лекарите са установили, че това не е така - и че повечето пациенти всъщност губят повече мускули, отколкото мазнини.

Има опасения, че лекарствата за отслабване могат да предизвикат рак на щитовидната жлеза в много редки случаи.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират сърдечната честота, кръвното налягане, температурата и теглото.

Но учените се опасяват, че когато хората приемат лекарствата, това може да "свръхстимулира“ жлезата, което води до развитие на тумори.

Лекарите в Обединеното кралство проучват дали лекарството може да причини рак, а в САЩ е включено като предупреждение върху опаковката. Хората с фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза се съветват да не приемат лекарството.

Много пациенти се похвалиха в социалните медии, че са загубили десетки килограми, докато са приемали Wegovy и Ozempic - а някои и повече от 100.

Но малцина са споменали, че след като се откажат от лекарството, те са натрупали голяма част от теглото - ако не и повече – обратно.

Има и данни за отвращение към алкохола от хората, употребяващи лекарството. Експертите не са сигурни защо лекарството може да отблъсква хората от алкохола, но казват, че може да е свързано с промени в областите на мозъка, които регулират желанието за храна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук