В Пекин днес бе установен първи случай на местно предаване на новия коронавирусен вариант Омикрон - три седмици преди откриването на зимните олимпийски игри, на които китайската столица ще бъде домакин, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия.

Китайските власти са запечатали комплекса, в който живее заразеният, който е служител на здравната инспекция, както и работното му място. Освен това са тествали за коронавирус 2430 съседи и колеги на инфектирания.

Китайските власти затягат мерките срещу разпространението на коронавируса преди началото на зимната олимпиада на 4 февруари. Периодът преди голямото събитие, което ще се събере в Пекин спортисти от цял свят, съвпада с разпространението на практика на цялата планета на Омикрон.
Новият, силно заразен коронавирусен вариант, вече е засечен при пристигнали от чужбина в 14 района в Китай.

Националната здравна комисия съобщи за 165 потвърдени симптомни случая на коронавирус вчера при 201 ден по-рано. В 104 случая от новите инфекции става дума за местно предаване на вируса. Комисията съобщи още за 25 безсимптомни случая вчера срещу 42 предходния ден.

До момента в континентален Китай, с население от около 1,4 милиарда души, са потвърдени общо малко под 105 хиляди заразени. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, остава непроменен - 4636.