Националният център по заразни и паразитни болести излезе с писмо относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. То е адресирано до президента Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев, здравния министър Стойчо Кацаров и няколко политически партии.

В него от центъра изразяват възмущение, недоумение и несъгласие от пенсионирането на проф. Кантарджиев.


"Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ" пишат още те.

Ето и пълният текст на писмото:

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
БУЛ.ДОНДУКОВ №2
ГР.СОФИЯ, ПК 1061

КОПИЕ ДО
Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
БУЛ. ДОНДУКОВ №1
СОФИЯ 1594  

КОПИЕ ДО
Г-ЖА ДИАНА КОВАЧЕВА
ОМБУДСМАН НА РБЪЛГАРИЯ
УЛ. ГЕОРГ ВАШИНГТОН № 22
СОФИЯ 1202

КОПИЕ ДО
Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 
ПЛ. СВ.НЕДЕЛЯ №5
СОФИЯ 1000

КОПИЕ ДО
Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС
БУЛ. "АКАД. ИВАН ГЕШОВ" 15, 
СОФИЯ 1431 

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА БСП
УЛ. ПОЗИТАНО №20
СОФИЯ  ПК 382

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА ВМРО
УЛ. „ПИРОТСКА“ N5
СОФИЯ 1000 
 
КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА  ГЕРБ
ПЛ. БЪЛГАРИЯ 1, НДК АДМ. СГРАДА, ЕТ. 17  
СОФИЯ  1511  

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“
БУЛ. „ДРАГАН ЦАНКОВ“, 12-16, ЕТ. 2, АП. 7.
ГР. СОФИЯ, 1164 

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА ДПС
БУЛ. АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ 45А
СОФИЯ, П.К. 1301

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“  
УЛ. "ДЯКОН ИГНАТИЙ" № 4 
София, 1000  

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА ИТН
УЛ. “ОДРИН“ 70, ЕТ.7, АП.18
СОФИЯ   

КОПИЕ ДО
ЦЕНТРАЛА НА 
НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
УЛ."Г.С.РАКОВСКИ" 134 
СОФИЯ 1000 
 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ.

Отсъствието на проф. д-р Кантарджиев, без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти.

Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм.

Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на COVID-19.

Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес.

НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце. Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно. 

Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!

Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!

С УВАЖЕНИЕ,
Служителите на НЦЗПБ