Двата случая на загуба на медици ни показват, че има проблем и той е истински. Имаше конспиративни теории, че всичко е измислица. Ясно е, че не е. Страхът е нормално човешко качество. Животът обаче трябва да продължи и лекарите знаят това. Трябва да бъдем разумни". Това заяви директорът на Националната онкология д-р Стефан Константинов пред Нова тв.

Запитан какво показва фактът, че една от починалите лекарки с COVID-19 е дала две отрицателни проби за вируса, той коментира: "Всеки тест хваща определено количество вирус. Човек отделя много вируси в началото, след това те намаляват и тестовете спират да ги улавят. Това е едното възможно обяснение. Другото е, че пробите се взимат от носоглътката, а е възможно вирусът да е бил в белия дроб".

По думите му коронавирусът може да стои в човешкото тяло повече от месец.

"Вероятно тестовете могат да се окажат негативни, но ако вирусът е дълбоко в белодробното дърво, няма как да го вземем", посочи той. И допълни: "Трябва да знаем, че всеки, който стои срещу нас може да бъде вирусоносител".

"При децата от 9 до 16% са асимптомни, повечето случаи са леки – хрема, кашлица, повръщане, отпадналост. При умерените случаи се появява кашлица и температура от 38-39 градуса, откриват се данни за пневмония. Обикновено се счита че до 2 седмици децата се възстановяват", каза педиатърът д-р Малина Станчева.

„Трябва да наблюдаваме децата и да контактуваме непрекъснато с тях", категорична е тя.