Професор Асен Балтов е директор на "Пирогов", където пристигат тежките случаи на болни с COVID-19. Медикът отдели от безценното си време, за да коментира пред "Марица" чудото, при което мъж вече е в съзнание и контактен след 38 дни на интубация

- Професор Балтов, разкажете повече за това медицинско чудо - пациент на "Пирогов" с COVID-19 вече е контактен след 38 дни интубация? 

- Действително, това е един от първите интубирани пациенти в "Пирогов" от началото на епидемията. Може би сред първите 5-6. Мъжът е на 68 години, от София, пенсионер. Вече диша свободно, контактен е. Постъпи в тежко състояние. След 7-ия ден на интубиране е задължително и се стигна до трахеостома.

През това време имаше също бактериална инфекция и септични усложнения. Все неща, за които сме подготвени. На практика той излезе от това състояние преди два дни, но по правило трябва да минат 48 часа, за да се спре изцяло допълнителната помощ с кислород. И едва тогава лекарите имат право да съобщават на близки, на медии.

- Какво спаси този човек?

- Господ и уменията на лекарите в "Пирогов"! Човекът е физически здрав, макар да има високо кръвно и лек диабет. Трябва да минат още дни преди мъжът да се възстанови, да се затвори дупката. Но пак казвам -той е контактен, познава хората. Още веднъж благодарности към невероятните ни специалисти.

Доста хора с COVID-19 починаха в нашата болница и едва ли не...ние бяхме виновни. Като при мъжа на 38 години. Чух обвинения от негови познати, май от квартал "Факултета", че нищо не било направено. Той пристигна в изключително тежко състояние. Двустранна бронхопневмония, септичен миокардит.

- Тоест, най-тежките и фатални случаи на COVID-19 са не само на възрастни хора с придружаващи заболявания, но и и на такива, които идват в последния момент?

- Точно така, все пак в "Пирогов" говорим за средно тежки и най-тежките случаи., уви, умират и хора. Естествено, най-често става въпрос за хора над 65 години с придружаващи заболявания. Най-различни -сърдечни, бъбреци, черен дроб..

- Да не се плашат хората с подобни заболявания, това е нормално на тази възраст?

- Да разбира се, има един лаф, че ако след 50-ата си година човек няма нито една болежка, значи не е жив.

- Какво научихте за вече близо 45 дни на битка с това чудо COVID-19?

- Наистина чудо! Не е обикновен грип! Самите колеги вирусолози забелязват криви, които не са типични за останалите познати вируси. Специфични термини са и няма да занимавам хората. Мога да дам пример, че вирусът никога не засяга целия бял дроб. Винаги има чисти участъци.

Повтарям, непознат е все още. Учени от цял ден тепърва ще събират своите наблюдения, за да изградят един ден пълна картина.

- Какъв е типичният пациент на "Пирогов" с коронавирус?

- Нещата винаги започват с някакво възпаление, което личен или друг лекар лекуват с известни на всички лекарства. След като няма ефект една седмица, се стига до антибиотик. Появява се суха кашлица, задух. Хората не могат да спят легнали, подпират се на възглавници, за да могат да дишат. Тогава обикновено идват в "Пирогов".

Всички са с намалено снабдяване на кислород, под 90 процента. Тук вече прилагаме специални лечения от 3 антибиотика, други медикаменти. Кислородно дишане, непрекъснати изследвания на показателите, ежедневни рентгенови снимки. Имаме на място в COVID-отделението апарат, който след 2 минути ги изкарва готови.

Някои пациенти се стабилизират, при други има рязко влошаване след 2-3 дни. И тогава вече се стига до интензивния сектор, който при нас е в COVID-отделението.

- Доста пострада и персоналът ви, колко са заразените ви колеги с COVID-19?

- Бяха 24, но има днес още трима - вече общо 27. Става въпрос за внесени отвън зарази, но знаете, специалистите ни са в доста близък контакт по време на манипулации. Има всякакъв персонал - хирурзи, сестри, санитари, болногледач, кинезитерапевт. Повечето са с леки симптоми и на домашно лечение.

Има и в болници, като утре предстои да изпишем трима, надявам се, след като вече дадоха един отрицателен тест. Но "Пирогов" функционира нормално, няма никакво отражение върху работата, върху пациентите.

- Колко души на ден ви търсят?

- Епидемията оказа влияние и на ден идват по 250 души, което е почти два пъти по-малко отпреди. В отделенията има 300 пациента.

- Това ли са най-тежките ви дни, откакто сте директор?

- Това са най-тежките дни за "Пирогов", не само за мен! Говоря непрекъснато и със свои предшественици. Такова чудо не помнят! Имало е много верижни катастрофи, инциденти. Подготвени сме!

Но определено колегите го сравняват с ЖП-катастрофата в Казичене (през 1992 година се сблъскват 2 влака, като 8 души загиват, а над 50 са ранени-б.р.). Разбира се, тук става въпрос за един много по-дълъг период! Този вирус отнема невероятен ресурс!

- Вие лично прибирате ли се у дома?

- Разбира се. Е, за около 5 часа, но намирам време.

- Кога ще заживее България отново нормално?

- Надявам се някои мерки да започнат да падат след 13 май. Нормален живот? През юли. Иначе опашката на вируса ще я има до август. Казвам го, като се базирам на събитията в Китай.

Но ако се спазват правилата! Като се каже утре - майки с деца до 2 години да бъдат в градинката, но на определено разстояние, тези майки да изпълняват стриктно нареждането. Иначе трудно някой може да прави прогнози. Разберете, не става въпрос за нас, лекарите. Ние ще вършим своята работа. Важно е за всички българи.