"Прикривал ли е Стойчо Кацаров противоправни действия на бившия директор на болница „Лозенец“  доц. Горнев?"  Това попита на брифинг пред журналисти проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. 

„Поводът за днешната информация са тревожни данни, които получихме от болница „Лозенец“, а именно действия на изпълнителния директор на лечебното заведение, който беше назначен от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и беше освободен от Асена Стоименова, а именно – самият той е сключил договори със себе си и си е давал заплата.

Това е довело до злоупотреба с публични средства и изразходването на над 40 хиляди лева на данъкоплатците. В тази връзка на 17 ноември 2021 г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на Радосвет Горнев.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по наши данни е бил уведомяван неколкократно за противоправните действия на изпълнителния директор на болница „Лозенец“ не само в частта сключване на трудови правоотношения сам със себе си, а и с други противоправни действия.

В тази връзка е извършен и одит на лечебното заведение от отдел „Вътрешен одит“ през м. септември 2021 г. Министърът на здравеопазването е знаел за тези действия на изпълнителния директор на УМБАЛ „Лозенец“, но не е предприел никакви действия.

Въпросът е – прикривал ли е Стойчо Кацаров противоправни действия на доц. Радосвет Горнев, директор на болница „Лозенец“ и извършил ли е престъпления по служба за неупражнен контрол от негова страна като принципал на лечебното заведение?“

В тази връзка днес от ГЕРБ изпращат сигнал до Софийска градска прокуратура и до Икономическа полиция да бъде извършена проверка дали е налице престъпление по служба за неупражнен контрол от страна на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров в качеството му на принципал на лечебното заведение, допълни още депутатът.

Сигналът, който пристигна при мен е от лекари в болницата и членове на Съвета на директорите, обясни Ангелов.