Първи случай за годината на коклюш е регистриран и във Враца. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. 

Коклюш или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път.

Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инкубационният период на болестта е 1-2 седмици след заразяването, а до 40-ия ден болните са заразни. 
Заболяването започва с лека, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена телесна температура.

Постепенно кашлицата придобива пристъпен характер с невъзможност пациентът да си поеме въздух по време на пристъпа. Очите се зачервяват, устните и езикът посиняват.  След края на кашличния пристъп болният отделя жилави светли храчки. 

Тежестта на заболяването се определя по честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, като по-тежките пристъпи са придружени и от повръщане.

Усложнения могат да засегнат кърмачетата и малките деца, като най-сериозното от тях е бронхопневмонията. Освен за коклюш, здравните власти във Враца съобщават за общо 22 случая на 6 заразни заболявания. 

Има 16 новозаразени с варицела и един – със скарлатина.  Двама души са диагностицирани с туберкулоза. Има и два случая на чревни инфекции – по един на ентероколит и ротавирус, съобщават от РЗИ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук