Тази неделя изтича гратисният период, в който посетителите на местата на закрито без зелен сертификат няма да бъдат глобявани.

През последните дни след въвеждането на новите COVID мерки се наблюдава наплив от желаещи да се ваксинират. В 8:20 ч. ваксинационният пункт в „Пирогов“ вече е отворен, но няма голямо струпване от желаещи да се ваксинират, така че пациентите минават бързо през процедурата по ваксинация, предава btv. Една от първите ваксинирани в неделната сутрин е пенсионираната фелдшерка Донка Стефанова.

„Две години близо разсъждавах дали да си сложа ваксина, или да не сложа, имайки предвид сведенията от телевизиите. Едни казват да се сложи, други казват да не се сложи. Никой да не упреква народа защо досега не си е сложил ваксината. Моето лично заключение като здравен работник е да се ваксинирам. Разбрах, убедих се, че трябва да се сложи ваксината“, казва Донка.

„Не ми трябва зелен сертификат, аз съм вече пенсионер. Убеди ме вътрешният ми глас. Ако ми се наложи, ще го ползвам, но няма да бъда спокойна, докато пандемията не свърши“, допълва фелдшерката.

Тази неделя президентът Румен Радев извънредно свиква среща с министри във връзка с разпространението на COVID-19 в страната. Началният ѝ час е 12.