Продължават дебатите кой и как ще се поставя под домашна карантина и как да се избегне рискът за осигурителната система, ако се наложи да се изплащат прекалено много болнични, съобщава bTV.

Лекарите чакат инструкции от държавата кои точно хора ще подлежат на домашна карантина и при какви условия.

"НОИ ще се справи, но ще струва много пари. Видяхте в САЩ снощи считат, че 2,5 млрд. са им малко", каза премиерът.Според социалния министър Деница Сачева това трябва да се реши от гражданите и личните им лекари.

„Гражданите и личните лекари ще могат да преценят дали да излязат в болнични, или да си вземат отпуск, но според мен е невъзможно да има такова задължително решение“, коментира Сачева.

От парламентарната трибуна Бойко Борисов обърна внимание на това, че може хората в карантина да достигнат 200 000 души.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов предложи да се прецизират хората, които да бъдат под карантина.

Това трябва да стане през анкетните карти, които влизащите в България попълват на границата. Информацията от анкетните карти да се изпраща от районните здравни инспекции и оттам до личните лекари.

"Според мен този кръг на базата на информацията от анкетните карти чрез РЗИ да отидат до личните лекари и хората от райони със зараза, които са склонни към такъв тип инфекции, да бъдат с издаден болничен под карантина от личния лекар, а не всички", каза Адемов.