Личните лекари са готови да се включат моментално с изписването на безплатните лекарства с коронавирус и да поемат функциите на т. нар. ковид зони. В момента те не работят - главно заради липсата на специалисти или заради невъзможност да се отдели вход само за тях. Това заяви в студиото на bTV Георги Миндов от Столичната колегия на личните лекари.

Той посочи, че така или иначе личните лекари и в момента обслужват пациентите с коронавирус.

Сериозна критика Миндов изказа по отношение на списъка с лекарства, който е утвърден от МЗ и се поема от Здравната каса. От една страна в списъка има 3 лекарства, които са частично платени, от друга има и лекарство, което е неприложимо в домашно условия - това са инжекции, които пациентите сами трябва да си поставят. А и това лекарство го няма в аптеките, тъй като наличните количества са блокирани за болничното лечение.

Най-големият проблем обаче според Миндов е, че това са лекарства, които се прилагат вече на втория етап от заболяването - когато пациентът има усложнения и вторични инфекции. Лекарствата, които се включват още в началото изобщо ги няма в списъка.

"Какво прави пациентът, той е установен, минал е вече през личния си лекар при разболяването, а вече на втория етап, когато има усложнения, тръгва кихащ и кашлящ да пътува или ходи до т.нар. ковид зона, за да получи рецепта, а след това и до аптеката, за да си получи лекарствата?"
Иначе идеята за ковид зони е добра, но на практика не може да се реализира, посочи Миндов.

Георги Миндов сподели впечатленията си от процеса на ваксинацията: Интересът към ваксините спадна, но се появи интерес към реваксинацията. Естествено за тези, които вече са ваксинирани. Към момента данните от столицата показват, че под 1% ваксинирани са се разболели.

От 565 000, 13 души са приети в болница за лечение. Има и двама починали от инфекцията, които преди това са преминали пълен курс на ваксинация.

Настоящото развитие на епидемията показва пик на заболелите деца, включително и в кърмаческа възраст, както и на хората между 40 и 49-годишна възраст. Има обаче пик на починалите над 65-годишна възраст. Смъртността достига 90% при приетите в реанимация, тъй като този щам се отличава с тежка патология.