Близо месец властите в Китай не бяха регистрирали нови случаи на заразени с COVID-19, но миналата седмица бяха открити над 60 новозаразени в югоизточната провинция Фудзиен, съобщава Bloomberg.

Новият център на заразата е установен, след като двама ученици в местно училище са дали положителни проби за COVID-19 в петък. Първоизточник на вируса се оказал техният баща, който се е завърнал в Китай в началото на август. Държавните експерти допускат, че именно той е привнесъл новия щам в региона от фабрика за маратонки, облекла и електроника в Сингапур.

След завръщането си в Китай мъжът е прекарал три седмици в карантина, направил си е 10 теста, които не са показали наличие на заразата. Това доказва, че новият вариант на вируса е много по-труден за засичане.

Вирусът се е разраснал бързо из училищата и фабриките във Фудзиен, като поне 19 от заразените са на възраст под 12 години – група, която все още не е ваксинирана от властите в Китай. Заразени вече са отчетени в три града в областта, като броят им е достигнал 60.

Това са първите случаи на новозаразени в Китай от близо месец. Властите в страната успяват много бързо засичат нови случаи на заразени и да ги поставят под карантина, благодарение на т.нар. Covid Zero политика, която цели изцяло да елиминира случаите на болестта в страната. Тя е обвързана с постоянно наблюдение, ограничения за гражданите и спирането на масовия обществен транспорт. Тази политика обаче оказва сериозно негативно влияние върху развитието на икономиката в страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Други държави от региона вече предприемат обратния подход, който не толкова да ограничава икономиката, а разглежда вируса като обстоятелство, което постоянно ще присъства в региона. Така например Сингапур вече разхлабва мерките си, след като 80% от населението е ваксинирано. Австралия планира да направи същото в най-посещавания си регион – Нов Южен Уелс, когато процентът на ваксинирани достигне 70.

Същевременно Китай ще продължава с тежките рестриктивни мерки, въпреки че близо 70% от населението вече е ваксинирано. Причината е в скептицизма на властите, че единствено тази мярка е достатъчна за овладяването на вируса. Те посочват и липсата на доказателства, че разработените ваксини са ефективни срещу по-заразния делта вариант.

Очакванията на китайски епидемиолози са, че заразените с новия вариант на вируса могат достигнат до 500 души, включително от околните провинции, но че властите ще успеят овладеят ситуацията в началото на октомври.