"В момента сме в пик на коронавируса, тази вълна ще има два пика" - това заяви математикът на НОЩ проф. Николай Витанов пред БНТ, коментирайки своите прогнози за развитието на пандемията.

Проф. Витанов призова да се спрат фалшивите изявления от негово име, които циркулират в мрежата и припомни, че той е предупреждавал за проблемите с епидемичната обстановка във втората половина на август, и как пикът на четвъртата вълна ще ни удари през септември.

"Работя в систематичен тормоз", разкри още той по темата. 

Математикът каза, че има доста основания да твърди, че ще има още един пик тази  есен. Според него много хора са болни, но не са регистрирани, особено от по-младите. Една част от тях се изолират, спазват мерките, но останалите разнасят заразата. Хората връщащи се от море и стартът на учебната година са другите фактори, които ще спомогнат за ново увеличение на случаите, според него. 
 

Властите да не бързат с разхлабване, призова експертът. Той смята, че по време на предишните три вълни мерките са действали, защото са били наложени на време, но сега не само, че са закъснели, но и не се спазват. Властите да не бързат с разхлабване на ограниченията, призова той. 
 
Проф. Витанов припомни, че "Делта" вариантът на вирус не подбира по възраст, има заразени бебета, дори почина пеленаче. Видно е, че заболяването и смъртността сред младите са доста високи.
 
Може да излъжете индикатора регистрирани болни, но не можете да излъжете индикатора смъртни случаи. Кривата на смъртността върви с известно закъснение, до краят на септември смъртността ще е висока, после ще тръгне леко надолу, докато дойде вторичния пик, смята математикът.