Проверката по случая с Кармен Лазарова е извършена. Установено е, че лицето не е вписано в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след участието си в парламентарен блицконтрол.

Констатираното нарушение е, че лицето дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Вече има издаден акт за нарушение. Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър.

Погват медиума, заради когото българката Теодора бе на прага на смъртта в Бразилия (ВИДЕО)

Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена, коментира още министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.

Скандалната Кармен Лазарова, свързала умиращата Теодора с медиума Жоао, проговори

МЗ напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.

Припомняме, че името на Кармен Лазарова нашумя, след като стана ясно, че тя е завела тежко болната от рак Теодора при медиума Жоао в Бразилия. Болната търсила духовно и физическо лечение. Състоянието й обаче се влошило и не можела да се прибере в България. За да може да се върне болната жена в България, са събрани около 130 000 лева. Очаква се тя и съпругът й да кацнат в Истанбул на 4-и май.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!