Дискриминационно и неетично е маските да не са задължителни за ваксинирани хора. Това каза на пресконференция началникът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, цитиран от „Фокус“.

„Канят се маските да бъдат отменени за част от хората, които са ваксинирани. Това е неетично и дискриминационно. Не трябва да се допуска. Твърдя, че носенето на маски е безсмислено. Най-доброто, което може да се случи с тях, е да ги няма. Който иска може да носи, но да се налага задължително носене, особено в детска възраст, е неправилно“, обясни доц. Мангъров.

„Маски могат да не носят хора, които са ваксинирани с две дози, и хора, които са преболедували, само че като преболедували не се считат тези, които имат антитела – те са единственото сигурно, което потвърждава, че човек се е срещал с вируса, а се неглижира.

Считат се хората, които има някакъв вид тест PCR или антигенен и са били най-малко 2 седмици под карантина. Това също е медицински абсурд“, допълни той. Доц. Мангъров отчете, че това е залегнало и при международните сертификати.

„Там също не се споменава дума за хората, прекали заболяването – симптомно или не, но не са изследвани с някой от тези тестове. Първо е медицинска глупост и второ е изключително дискриминационно“, каза още той.

„Правителството продължава сляпо и стриктно да следва това, което се прави навън. Значителна част от хората не продължават да мислят и по най-папагалски начин продължават да получават нареждания отвън“, посочи доц. Атанас Мангъров.

По време на брифинга той предупреди, че ще се върнем в 2015 г., ако лимитите на болниците се премахнат – тогава всички се втурнаха да „бичат“ здравните пътеки и Касата щеше да фалира. 

„Едно от предложенията на служебния министър е за премахване на лимитите на болниците. Това ще се посрещне с радост от болниците, особено частните. Ако това се случи ще се върнем обратно в 2015 г., когато лимитите бяха въведени заради масово източване на Касата. Лимитите бяха въведени, защото всички се втурнаха да „бичат“ частни пътеки и Касата щеше да фалира“, обясни доц. Мангъров.

По думите му основният недъг на здравеопазването е необходимостта да се раздели заплащането на медицинския труд. „Причината за надвишаване на лимити е стремеж за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се регламентира според квалификацията и натовареността“, поясни той.

„Една от най-големите злини в здравеопазването са думите, че парите следват пациента. Това е добре, ако става дума за автосервизи. Най-точното сравнение, което може да се направи с болниците е, че те са нещо като пожарните. Не трябва да означава, че когато има много пожари на пожарникарите трябва да се плаща повече и обратно.

Това, което трябва да се направи, е да се определи от колко лечебни заведения има нужда държавата, от колко лекари, сестри и санитари има нужда. На тях да се осигури достойно възнаграждение“, допълни доц. Атанас Мангъров.

„Получава се огромен дисонанс на масата - лекари получават заплати между 1000 и 2000 лв., а една богопомазана част по 20 000 – 30 000 лв. на месец. В резултат на това има изтичане навън от специалисти, които са привлекателните тук. В хиперфинансираните специалности има излишък от кадри“, каза още той.