10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки седмично. Данните са от последното национално проучване. У нас няма закон, който да забранява продажбата на енергийни напитки на деца. Според експерти, младите хора не осъзнават вредите от честата им консумация.
 
Смущаващото се крие в етикета - високо съдържание на кофеин, таурин и захар. И ако за възрастни употребата им е допустима, то за децата и учениците, които често посягат към тези напитки, има сериозни здравни рискове, убедени са специалистите.
 
„Консумацията на енергийни напитки, когато е по-честа, категорично води до по-голяма раздразнителност, до тревожност, до сърцебиене. И всъщност най-сериозните проблеми се установяват, когато енергийните напитки се консумират заедно с алкохолни напитки. Много по-дълго въздейства алкохолът и в много по-голяма степен“, обясни пред БНТ проф. Стефка Петрова - експерт по хранене и диететика.
 
11-годишната Рая за първи път купува енергийна напитка. Продажбата им на деца и младежи е напълно законна, въпреки здравните рискове. И докато Рая до днес не знаеше как изглеждат тези напитки, много нейни приятели често си купуват. „Имам приятели, които си купуват такива енергийни напитки. Някои се крият от родителите си и не споделят на никого, че са го правили“, разказва тя.
 
Майката на Рая е доброволец във Фондация „За храната“. Смята, че и търговците трябва да проявяват съвест в продажбата на такива напитки на деца.
 
„Ако разгледаме само какво пише на етикета, според мен информацията дори е леко подвеждаща, защото е написано, че 32 милиграма на 100 милилитра кофеин, а всъщност това е кен от 250 милилитра. И таурин - това са вещества, които граничат до психотропни вещества в тази концентрация в този кен, продавайки го на малолетно дете“, обяснява тя.
 
„Енергийните напитки не са познати сред младите хора като опасни напитки. Много малка част от тях знаят, че злоупотребата с тези напитки може да доведе до сериозни здравни проблеми“, коментира проф. Петрова.