0,05% от ваксиниралите се у нас са починали. Това са 13 човека. В момента имаме само 26% свободни легла в София. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Гергана Николова. С нея в студиото бе и математикът Петър Велков.

"Твърде голям е вече процентът на хоспитализираните. Скритата заболеваемост е драстична. Все повече хора се тестват с тестове от аптеката и просто си стоят вкъщи", каза той. 

"Когато нямаме данни много трудно може да се прогнозира какво ще се случи. Мерките не се спазват и това е притеснителното. Ниският ваксинационен процент също влияе", отчете Велков. 

"Няма как с този вирус да се справим по единично. Покрай сухото, ще започне да гори и мокрото. Когато има голяма заболеваемост и нисък процент на ваксинирани и преболедували, е неизбежно пак да има взрив", каза той.

Гергана Николова укори хората, които носят маската си като лигавник. 

"Вчера пък пациент, който е отишъл на екскурзия, организирана от пенсионерски клуб, се качил на автобуса, заедно с 25 пенсионери. Не му било добре, но решил да се разходи. Тестът му вече излезе положителен. Сега се чудя колко от тези 25 пенсионера ще са болни. Кой сега прави такава екскурзия въобще", запита тя.

Според нея скоро ще ни застигне проблемът, че ще имаме легла, но няма да има кой да лекува болните. 

"Всекидневно умират между 50 и 100 човека и ние го приемаме с лека ръка. Две дечица загинаха само за уикенда на 7 и 9 години. Заради "Индиго" имахме траур, а за тези хора", запита Велков. 

По думите му случаите ще продължат да скачат заради слабите мерки, които не се спазват и тръгналите на училище ученици.