Министерство на здравеопазването окончателно се отказа от недовършения строеж, който беше предвиден да стане нова детска болница, съобщават от инициативата „За истинска детска болница“ във „Фейсбук“ страницата си.

С писмо до Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че на 5 юли Здравното министерство е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол, пише bTV.

Основание намират в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Казусът с превръщането на старата сграда в нова национална педиатрия датира от години. Строежът е започнат през 1978 г. 
Според инженери, архитекти и лекари няма как в нея да се изпълнят нито съвременните изисквания, нито нуждите на педиатрите и пациентите.

Коментар пред bTV направи арх. Петкана Бакалова. По думите й решението на МЗ е като препоръка до изпълнителя и все още не е ясно дали той ще се съобрази с предписанията.


 

️ Ще има Истинска детска болница! Министерството на здравеопазването окончателно се отказа от реконструкцията на...

Публикувахте от ЗА истинска детска болница в Неделя, 25 юли 2021 г.