Хората не трябва да се притесняват при проява на странични реакции след К-19 ваксинация, защото те са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези реакции отшумяват за часове, информират от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Тежките странични ефекти са изключително редки – наблюдава се честота от няколко случая на милион поставени дози, допълват от ведомството.

Проф. Александрова: Усетите ли тези болежки може да е COVID

По отношение на противопоказанията за поставяне на ваксини при хора с алергии – това се отнася само за пациенти, алергични към някои от съставките на ваксината или пациенти, които са имали алергична реакция при поставяне на първата доза ваксина.

Пациентите с ревматологични и други автоимунни заболявания не трябва да се притесняват относно ваксинацията срещу COVID-19.

Специфичният въпрос е НЕ дали трябва да се ваксинират, а кога да се ваксинират спрямо приема на лекарства, за да бъде най-ефективна ваксината. Затова е добре гражданите с автоимунни заболявания да се консултират със своя лекар кога е най-уместно да бъде приложена ваксината.

Защо хората с хипертония да се ваксинират?

Данните от проучване показват, че 1 на 10 души с автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата, може да не развият имунен отговор след ваксиниране срещу COVID-19.

Пациентите, които приемат медикаменти Methotrexate и Rituximab, реагират най-слабо на ваксината, но дори да има намален отговор, поради автоимунно заболяване или прием на тези медикаменти, пак е по-вероятно пациентите да бъдат защитени срещу хоспитализация и смърт, отколкото ако не получат ваксината.

Според анализ приблизително 84% от пациентите с автоимунни заболявания развиват антителен отговор от ваксината срещу COVID-19.