Първи пациент с лаймска болест е настанен за тази година в Инфекциозна клиника в Пловдив. Заразеният е пациент на 60 години. Мъжът е от Хасково и е хоспитализиран.

Състоянието му е стабилно, съобщиха лекарите пред Нова телевизия. Епидемиолозите предупреждават, че тази година кърлежите са се активизирали по-рано заради влажното и топло време.

Другата предпоставка са неокосените тревни площи в градските паркове и градини.

„Симптомите на лаймска болест обикновено започнат с главоболие, повишаване на телесната температура, една много изразена отпадналост. И на мястото на ухапване може да се забележи така характерния, нарича се „биволско око", обрив, който е характерен само за лаймска болест.

Ако са някъде, където не е достъпно да намерят медицинска помощ, е по-добре да си го извадят сами, като е много важно да махат кърлежа с ръкавици, да предпазват очите си, или с пинсети. Само се захваща тялото на кърлежа и се дърпа внимателно нагоре, без да се върти наляво и надясно. Не трябва кърлежът да се задушава с газ, ацетон или нещо друго. Той трябва да излезе жив", обясни д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук