Над една трета или до  40% от българите са носители на менингококова инфекция, без дори да подозират за това, сочат инфекционисти. Менингоковата инфекция често започва със симптоми, подобни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е силното главоболие и раздразнението от светлината, предаде Нова тв.

Менингококите са само един от типовете бактерии, които могат да доведат до менингит. Оказва се, че голяма част от  хората могат да ги носят, без да има симптоми, но същевременно с това да заразяват останалите.  

Това, което обясниха специалисти, е, че заболяването може да протече при малките деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При съмнение за контакт с болен от менингит, незабавно трябва да се направи тест.

От 2011 г. у нас има ваксини срещу менингит, те обаче не са задължителни. Според епидемиолози този случай отваря дискусията за това дали не трябва да се преосмисли  имунизационният календар.

„Много е характерна триадата висока температура, силно главоболие, което се засилва при движение, и повръщане. Детето изведнъж повръща рязко. Светлината също започва да ги дразни. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. С кихане, кашляне, през сълзите може да се отдели”, обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

До 40% от населението обаче са здрави носители на инфекцията, които могат да я предадат, без дори да предполагат.

„Представлява айсберговия феномен. Имаме много малко болни със симптоми. Тази  част от айсберга, която е под нивото на водата, това е огромното количество здрави носители. Смята се, че на един болен се пада между 1800 и 2000 здрави заразоносители в обществото”, обясни д-р Бацелова.

Заразяването обаче не става толкова лесно. Затова и повод за паника няма - обяснява педиатърът Пламен Масларски.

Не се наблюдава често, той е обикновено на взривове. В този случай може да има носителство на менингокок , но това не са болни хора. Когато не е развита клинична картина, при приемане на антибиотик профилактично - рискът е нулев”, посочи той.

Най-сигурната превенция остава ваксината, категорични са лекари и епидемиолози. У нас са налични 2 вида - за менингит "А" и за "Ц"

„Ваксинираните не са разболяват, но и предпазват останалите. Повечето родители са информирани и голям процент се интересуват”, казва педиатърът. Ваксината обаче не е задължителна.  А според епидемиолози включването ѝ в  имунизационния календар би помогнало да се предотвратят случаи като този в детската ясла.