Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че в сряда ще бъдат вдигнати ограниченията, въведени заради коронавируса в град Окланд и каза, че страната й отново е победила вируса, предаде Франс прес.

Първата вълна на коронавируса беше възпряна в края на май благодарение на строга изолация на национално ниво. Минаха 102 дни без нови случаи и после се появи ново огнище на зараза през август в най-големия град на страната. Така се стигна до нова изолация, наложена на населението на Окланд, която продължи три седмици.

Ето какви нови мерки взимат някои държави срещу пандемията от COVID-19

"Жителите на Окланд и новозеландците се придържаха към един план, който сработи на два пъти. Те отново победиха вируса", заяви премиерката.

Този успех е навременен за лейбъристката в навечерието на парламентарните избори на 17 октомври. Ардърн е фаворитка да остане начело на правителството и след вота, показват допитванията.

В Нова Зеландия има все още 40 случая на активна зараза. От началото на пандемията от Ковид-19 починаха 25 души. Потвърдените случаи на зараза са по-малко от 1900.

Ардърн призова сънародниците си да не се радват на успеха си в битката с вируса и разкритикува по-малкото използване на официалното приложение за проследяване на контактите на заразени с вируса, както и намаляването на броя на направените тестове.