От фармацевтичната компания Pfizer разработват хапче за COVID-19, което е предназначено да се приема заедно с ваксината им, съобщи Nationalfile. Очаква се новото хапче да бъде пуснато до края на годината и ще трябва да се приема два пъти на ден.

Същата седмица от компанията обявиха, че ако хапчето успее, има потенциала да помогне значително в медицината, предоставяйки на пациентите нова терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекция, без да се налага хоспитализация. От компанията описват лекарството като "антивирусна терапия, предназначена специално за борба COVID-19 - в нехоспитализирани, но със симптоми възрастни, които имат потвърдена диагноза на SARS - CoV - 2 инфекция и не са с повишен риск от прогресиране до тежко заболяване, което може да доведе до хоспитализация или смърт".

Медийните корпорации вече изразиха вълнение за новото хапче и Pfizer е толкова уверен, че хапчето ще бъде одобрено от правителствата бързо, че вече е започнала производствена линия преди края на клиничните изпитвания, уточнява "Труд".

Други компании също работят усилено по създаването на хапче срещу COVID-19, докато правителствата и медиите са фокусирани върху самия вирус.

В Сингапур 16-годишно момче беше постановено да отговаря на условията за споразумение за 225 000 долара тази седмица, след като претърпя сърдечен арест при миокардит, което лекарите определиха като вероятно в отговор на първата му доза от ваксината на Pfizer/ BionTech. 

Министерството на здравето заявява: "Миокардитът вероятно беше сериозно нежелано събитие, произтичащо от ваксината срещу Ковид-19, която можеше да се влоши от неговото усилено вдигане на тежести и високата му консумация на кофеин чрез енергийни напитки и добавки."