В световен мащаб над 73 милиона са вече установените случаи на коронавирус. Това показват данните на Worldometers. 

Починалите в резултат на коварния вирус са над 1.6 милиона, а успелите да го преборят - над 51 милиона.

Нови 2 095 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за 24 часа се е увеличил значително спрямо неделя, когато те бяха 497.

Броят на починалите в САЩ с Covid-19 надхвърли 300 000 в деня, в който страната започна кампанията по ваксинация срещу коронавируса, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Вчера бяха направени първите имунизации в САЩ с ваксината на компаниите „Пфайзер“ и "Бионтех".

Редица държави отново затягат ограничителните мерки.

От днес Германия въвежда карантина заради разпространението на коронавируса. До 10 януари затварят всички училища, магазините за несъществени стоки, а контактите се ограничават за празниците.

Нидерландия също обяви втора карантина - от днес до 19 януари. Затварят се всички училища и магазини. Разрешават се събирания с не повече от двама души от друго семейство.

Изключение ще има за 3 дни по Коледа, когато ще бъдат разрешени трима възрастни посетители. Супермаркетите, банките и аптеките ще останат отворени.

Чехия също затяга мерките - от петък. Затварят ресторантите, хотелите и спортните съоръжения на закрито. Забранява се събиране на повече от шестима души на едно място на закрито и на открито. Преминаването към четвърто ниво на риск по 5-степенна скала означава и вечерен час от 23 ч. до 5 ч. и по-ранно начало на коледната ваканция на учениците.

Турските граждани ще посрещнат Нова година в домовете си. Президентът Реджеп Ердоган обяви забрана за излизане от къщи като мярка срещу разпространението на епидемията.

От полунощ във вторник срещу сряда ограниченията заради коронавируса в британската столица се затягат. Лондон и части от югоизточната част на страната минават в третата, най-висока степен на епидемиологична опасност заради големия скок на броя на заразените там.