Когато се ядосваме или сме напрегнати, вероятността да повишим кръвното си налягане, е голяма. Причините могат да бъдат различни - свиване на кръвоносни съдове, по-силни емоции и др., пише "Труд".

Така може да се повиши налягането в организма и от състояние, което е резултат от стресова за човек ситуация.
 
При стресово състояние, в тялото се отделят определени хормони.

Свръхприемът на витамин С - виновен за камъни в бъбреците

Учените изследват как това се отразява на здравето. Проучването, публикувано в Hypertension показва, че високите нива на хормони на стреса, като норепинефрин, епинефрин, допамин и кортизол, могат да повлияят неблагоприятно, тъй като това е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.
 
Хормоните, които се активират при стрес са свързани с подготовката на тялото да се справи с някаква заплаха, чрез борба или бягство.

Например надбъбречните жлези произвеждат кортизол, който повишава нивата на енергия и помага на организма да реагира по време на възникване на екстремни ситуации.

Когато стресът е за кратко, може дори да е от полза, но когато човек е поставен в подобно състояние продължително време, би довело до здравословни проблеми, включително и до повишено кръвно налягане.
 
Друго, на което обръщат внимание американските учени е, че при стрес хората реагират различно. Някои се хранят прекомерно или нездравословно - с много шоколад или сладолед, например.

Това също може да доведе до високо кръвно налягане, но поради други причини, като затлъстяването.

Има 6 различни форми на витамин С
 
Изследването, проведено от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се спира конкретно върху връзката между по-високите нива на хормоните на стреса и повишения риск от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Наблюденията са върху показателите на 412 човека на възраст от 48 до 87 години. Участниците не са имали преди това високо кръвно налягане, отчетени са и други фактори като обществен статус, доходи, начин на живот - дали пият, пушат, имат ли физическа активност и др.

Изследователите проследяват участниците средно за период от 6,5 години. За това време 48,8% от участниците развиват високо кръвно налягане.

При проследяване средно за период от 11,2 години, 5,8% от участниците са имали сърдечно-съдови проблеми. Резултатите показват, че по-високите нива на стресови хормони в урината имат връзки с наличието на по-голям риск от високо кръвно налягане.

Изследователите установяват също, че това се наблюдава повече сред по-млади хора, отколкото сред по-възрастни. Така учените стигат до извода, че по-доброто психично здраве води и до по-добро физическо здраве.
 
За справяне със стреса се препоръчват физически упражнения, разходки сред природата, медитации, техники за забавено дишане. Друг вариант е да се съсредоточите върху добрата страна на нещата и да благодарите затова, което вече имате в живота си.