Д-р Ваня Денева е невролог с дългогодишна клинична практика. Има специализации по Обща неврология, Епилептология и Паркинсонова болест в университетска болница град Лил, Франция. Член на Българския и на Френския  лекарски съюз.

Специализирала е също така Мозъчно-съдова патология в Многопрофилната болница във френския град Дюнкерк и Клинична хомеопатия към Европейска школа по Клинична хомеопатия.

От 1 до 2,53 минута. Каква е причината за болките в кръста и с какъв специалист е необходимо да се консултираме – невролог или ортопед? Невролозите са първите лекари, с които се срещат пациентите при тази болка, понеже я чувстват като част от нервната система. А после се насочват към ортопеди, ревматолози, физио- и кинезитерапевти. Защото болката в резултат на гръбначните промени е сигнална, но не е изначален проблем на нервната система. 

От 3 до 7, 30 минута. Какви изследвания трябва да си направи човек? И каква терапия е необходима. Много е важна глобалната оценка за всеки специфичен случай. Ако сме работили тежка физическа работа, необичайна за нас, и в следващите дни усещаме тежест в кръста, това е т.нар. ниска кръстна болка. Начинът да се справим нея е движението.

В случай че имаме болки и изтръпване, невралгична болезненост и слабост на краката, това вече е ранна аларма за посещение при специалист. И се налага образна диагностика.

Без движение няма здраве за гръбнака. При млади пациенти, обсебени от видеоигрите,  дори можем да познаем на какъв вид стол седят по стойката на детето. И това е предпоставка за дископатии в ранна възраст.

От 7,50 до 9,15 минута. Хората разговорно казват „мъчи ме ишиасът“. Какво всъщност означава това? Това е народното понятие за най-типичната болка, която се разпространява от седалищната част надолу по задната страна на крака. Идва от латинската дума за седалищен нерв – нервус ишиатикус.  Основното му начало е от най-ниското ниво на гръбнака, където товарът от цялата тежест на тялото е най-изразен и там рискът да се случват тези прищипвания, тези атаки срещу периферния нерв, е най-чест.

Дали се лекува няма стандартен отговор. Зависи и от съпътстващите заболявания.

От 9,20 до 10,30 минута. Споменахте обездвижването от дневния режим „кола-компютър-легло“. Може ли проблемите, породени от това да се потушат само с медикаменти и цял живот ли трябва да се пият?

Изходът е в движението! Занимания, препоръчани от рехабилитатор, кинези- или физиотерапевт, защото чрез движение се освобождават определени мускулни спазми, постига се нужното разтягане на ставите. Когато кинетиката на нормалните движения е нарушена и може лесно да се усложни с дископатия.

От 10,30 до 12,10 минута. Доста лекари препоръчват операция. Но това не е ли краен изход. Има толкова големи дискови хернии, че колкото и да им се въздейства с медикаменти и физиотерапия, нервът е така силно притиснат, че освобождаването му е невъзможно. Важно е да не се чака прекалено много, понеже има риск от трайно увреждане на съответния нерв.

От 12,10 до 13,40 минута. Как гледате на алтернативните методи като чакръкчия, например. Факт е, че в исторически план е имало лечители, които добре са познавали структурата на гръбнака, улавяли са мускулните спазми и са ги освобождавали. Днес все повече невролози се интересуват  целенасочено от мануална терапия, при която с масажни и разтягащи техники да освободят защипаните нерви.

От 13,40 до 17 минута. Да минем плавно към другата „любима болежка“ на българина – главоболието. Преминавайки плавно към главоболието просто ще качим нивото на засягане на дископатията в шийния отдел. Шийните дископатии са честа причина за главоболие. А те пак са в резултат от обездвижване.

Гръбначните проблеми може да са последствие и от ревматологични заболявания.

От 17 до 18,30 минута. Наистина ли при системна употреба на обезболяващи болката в главата може да стане хронична.  По отношение на главоболието, това е доста познат проблем. Повечето пациенти прибягват до обезболяващи аналгетици – аналгин, седалгин нео, съдържащи кофеин също така… Те предразполагат към хронифициране, защото им липсва лечебният противовъзпалителен ефект.  Ние, невролозите, предпочитаме противовъзпалителни медикаменти.


От 18,30 до 19,50 минута. Някои невролози използват и инжекции с ботокс против главоболие. От 10 години ботоксът е официално приет като метод за овладяване на мигрената. Но също така  за мускулни спазми и при шийна патология.

От 19,50 до 21, 50 минута. Какви са тези препарати с антитела,  ефикасни при мигрена. Това новост от последната година при терапията на мигрена. Става дума за молекули от типа на антителата, които навлизат в много сфери на медицината. Антителата неутрализират молекулите, които увеличават нервно-съдовото възпаление, предизвикващо мигрена. Те блокират „спусъка“ към главоболието. Уви, не сме по-различни от западноевропейските страни, където тези препарати също не се покриват от Здравната каса.

От 21,50 до 25 минута. Не е ли малко игра на проба-грешка, докато неврологът улучи правилният медикамент на пациента.  Донякъде е предопределено, поради това че самият молекулен механизъм на мигрената при един или друг пациент може да е съвсем различен. Съпътстващите провокиращи фактори също се комбинират по различен начин. Затова изборът е индивидуален.

И при мигрената, както и при гръбначните болки има много голям елемент на самодисциплина и промяна на навиците.

Споровете какво е мястото на хомеопатията в неврологията са много.

От 25 минута до края. Коронавирусът сякаш отшумя, но остави ярки неврологични усложнения. Продължават ли да се проявяват и доколко голяма е опасността човек да получи инсулт ако е прекарал тежък ковид.  Изобилието от неврологични оплаквания, от невропатия, от всякакви когнитивни нарушения, вкл. и инсултите бяха често срещани. При някои пациенти се увеличава рискът от тромбози.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев