Научният съвет за коронавируса на Министерството на здравеопазването в Анкара издаде остро предупреждение относно появата на новия вариант „Пирола“ (BA.2.86) в Турция. Наблюдаван отблизо от Световната здравна организация (СЗО), този вариант поражда опасения, че ще стане доминиращ и потенциално ще избегне съществуващите ваксини.

Д-р Алпер Шенер, изтъкнат член на факултета по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Измир "Катип Челеби", подчерта нарастващата известност на варианта „Пирола“ в научните кръгове, често наричан „супер вариант“.

Притесненията възникват от хипотези, които предполагат, че антителата, генерирани от ваксинацията, може да се окажат неефективни срещу него. Шенер отбеляза: „Вероятността вариантът „Пирола“ да не се повлияе от ваксините изглежда значителна.“

Симптоми

Шенер подчерта: „В някои страни, включително Турция, хората изпитват симптоми на COVID-19 , но се въздържат от търсене на медицинска помощ или тестване.

Симптомите, свързани с този вариант, имитират тези на обикновения щам COVID-19, включително треска, болки в ставите, миалгия, хрема, назална конгестия, възпалено гърло, загуба на вкус и обоняние, диария, слабост, болки в мускулите и ставите. 

Ако някой изпита тези симптоми, трябва незабавно да се свърже със здравно заведение за PCR тест. В случай на положителен резултат, болния трябва да се изолира и да се следи състоянието на заболяването му."

По отношение на бъдещите стратегии Шенер спомена потенциала за „ваксиниране с актуализирани дози, срещу конкретни варианти“ или корекции на графиците за ваксиниране.

„Ние проследяваме дали хората са имали COVID-19 през последните шест месеца. Ако не са, може да няма нужда от ваксинация през предстоящите есенни и зимни сезони. Без подходящо тестване ненужната ваксинация може по невнимание да доведе до „повторно задействане на имунитета", заключи Шенер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук