Хонконг, Сингапур и Тайван - някога сочени като ранни успехи в борбата с пандемията - сега се сблъскват с нова вълна от случаи на коронавирус, до голяма степен подхранвани от инфекции, идващи от чужбина.

Сингапур също наблюдава увеличение на местните трансмисии, като през изминалата седмица повече от 400 случая са свързани с общежития за работници мигранти, пише британския вестник The Independent.

Първите потвърдени случаи и на трите места бяха свързани с хора, пътували до Ухан, Китай, където започна пандемията, последвани от малки клъстери от случаи сред жители без история на пътуванията. Въпреки близостта им до континентален Китай обаче, всички те успяха да запазят броя на случаите си в продължение на седмици чрез бдително наблюдение и ранна намеса.

Нито едно от тези места не е имало нито един ден с повече от 10 нови случая до март, дори когато коронавирусът се е разпространил по света, пише "Фокус".

Това се промени през последните две седмици, тъй като и в Хонконг, и в Сингапур бяха наблюдавани двуцифрен брой нови случаи в двуцифрените последователни дни, като основната част се приписва на тези, които са пътували в чужбина. Цифрите в Сингапур вече са трицифрени, с големи групи от случаи, свързани с общежития за работници мигранти.

Тайван беше засегнат от скок на нови случаи, по-голямата част от тях бяха внесени от други страни, докато броят на локално предаваните инфекции остава нисък.

Студентите или чужденците, завърнали се от Европа или САЩ, представляват голям дял от внесените случаи. Най-малко 191 от потвърдените случаи в Хонконг, например, са сред студенти, завърнали се от обучение във Великобритания. По подобен начин 46 случая в Тайван са сред студенти, които учат във Великобритания и които се завърнаха у дома след средата на март.