Лекарите и изследователите са озадачени от медицинската загадка на синдрома VEXAS. Но през 2020 г., когато учените откриха генетичния произход на заболяването, всичко се промени. В момента група от Училището по медицина "Гросман" към Нюйоркския университет разкрива повече информация относно състоянието.

Проучването, публикувано в Journal of the American Medical Association (JAMA), показва, че 2300 жени и 13 200 мъже над 50 години в САЩ имат синдрома VEXAS - необичайно състояние с тревожно висок процент на смъртност.

До половината от пациентите с VEXAS умират в рамките на пет години след поставянето на диагнозата. Хората с други заболявания, като ревматоиден артрит, лупус и рак на кръвта, често изпитват ниски нива на кислород в кръвта и треска, които изглеждат необясними.

Възпалението може да бъде предизвикано от свръхактивна имунна система, което е свързано с някои симптоми на VEXAS. С оглед на това медицинските специалисти класифицират заболяването като автоимунно заболяване, пише БГНЕС.

Изследователският екип на Нюйоркския университет "Гросман" се надява, че техните открития ще повишат осведомеността за заболяването сред медицинските специалисти и широката общественост. 

"Сега, когато знаем, че синдромът VEXAS се среща по-често от много други видове ревматологични заболявания, лекарите трябва да добавят това състояние към списъка с потенциални диагнози, когато се сблъскват с пациенти с упорито и необяснимо възпаление и нисък брой кръвни клетки или анемия", казва генетикът и водещ изследовател на проучването Дейвид Бек, доктор на медицинските науки, асистент в Катедрата по медицина и Катедрата по биохимия и молекулярна фармакология в NYU Langone Health.

Според статистиката една на 26 238 възрастни жени и един на 4 269 възрастни американски мъже (над 50 години) или вече имат синдрома, или има вероятност да го развият. Авторите на изследването подчертават, че тези цифри са по-големи от тези за няколко други възпалителни заболявания, включително васкулит и синдром на миелоидната дисплазия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук