С разгара на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция зачестяват и случаите на незаконна търговия с фалшиви сертификати за ваксинация. Документите стават все по-необходими – не само за туризъм в чужбина, но даже и за посещение на кафене или пазаруване в супермаркет, пишат от БТВ. 

Това се случва на фона на силна съпротива срещу ваксините и другите противоепидемични мерки, като мнозина антиваксъри са готови да платят солидна сума, за да се сдобият със сертификат, макар да не покриват изискванията за такъв.


Тъй като търсенето определя предлагането, организираните престъпни групи предлагат своите услуги при изработката и пласирането на фалшификатите. Това се случва по целия свят, но за купувачите това не е нещо безопасно – може да не получите нищо срещу парите си, а при разкриване на схемата на много места ви очаква затвор.

САЩ

От офиса на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд обявиха вчера, че 24-годишна жена от Илинойс е била арестувана при опит да влезе в Хавай с фалшив документ за ваксинация. Противоепидемичните мерки изискват всички пътуващи до островите да бъдат изолирани за 10 дни, ако нямат завършена ваксинация.

Служителите на летището в Хонолулу се усъмнили в достоверността на сертификата, защото името на ваксината било изписано грешно – „Мадерна“ вместо „Модерна“. Клоуи Мозак напуснала летището преди служителите да успеят да потвърдят резервацията ѝ в местен хотелски комплекс. В последствие се оказва, че името ѝ не фигурира в списъка на гостите на обекта.

Проверка в държавните медицински записи доказва, че американката не е ваксинирана. Специални агенти използвали профилите ѝ в социалните мрежи, за да я проследят, посочват медии зад Океана. В показанията си жената потвърдила, че е заплатила на доктора си за издаване на сертификата за ваксинация. Предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинения за фалшификация на медицински документи.

Жена от щата Ню Джърси е обвинена в организирана търговия с фалшиви COVID сертификати, обяви прокуратурата в Манхатън. Жената често участвала в антиваксърски прояви. 31-годишната Жасмин Клифърд използвала профил в социалните мрежи с името @AntiVaxMomma и успяла да продаде 250 фалшиви COVID сертификата срещу сумата от 200 долара за всеки.

Прокуратурата твърди, че жената е работила в екип с 27-годишната Надайза Бъркли, медицински служител в клиника в Патог, Ню Йорк, която въвела имената на 10 човека в щатската имунизационна база с данни. За услугата клиентите заплащали допълнителните 250 долара.

Известен TikTok потребител разкрил незаконната схема в свое видео, което качил в платформата, сигнализирал и ФБР. От там съобщават, че следят действията на жената още от юни. Повечето от клиентите, заявили фалшиви ваксинационни сертификати, били медицински работници. Случаите зачестили след заповедта всички служители в болници, лаборатории и домове за грижи да бъдат ваксинирани до 27 септември.

Гражданите, придобили фалшиви сертификати, също ще бъдат обвинени в измама.

Германия

Германската полиция е сформирала специален отдел, който да се бори срещу нарастващия черен пазар за фалшифицирани сертификати. Полицията в Кьолн потвърдила за телевизия А Ер Де, че измамниците осъществявали комуникация посредством приложения с криптирани съобщения, което затруднява допълнително разследванията.

Търговията със сертификати включва както реални обяви, така и фалшиви такива, които таксуват хората без те да получат заплатения документ. Често плащанията се извършват с криптовалута, което е практика и на черния пазар за наркотици и оръжия.

Миро Дитрих, специалист по новата измама, потвърждава, че Telegram се е превърнал в събирателен пункт за хора, които отричат ваксините и не вярват на данните за разпространението на COVID-19. Противоепидемичните мерки, изискващи представянето на сертификат за защита от вируса, потиква тези хора да се сдобият с фалшифицирани карти за ваксинация.

Говорителят на полицията в Кьолн Никол Гентнер обяви, че шестима души са разследвани за участие в измамите. Предлагащите услугата, както и тези, които се възползват от нея, получават наказания, включващи и лишаване от свобода.

Миналият месец полицията е обискирала клиника в Мюнхен след сигнали за злоупотреби с ваксинационни сертификати, пише немският сайт „Меркур“.

Прокурорът Джулиан Гротц  твърди, че сдобиването с празни сертификати за попълване е изключително лесно онлайн, както е и достъпът до лекарски печати.

Разследване на Ем Де Ер разкрива, че фалшиви картончета са били предлагани във ваксинационни центрове във Веймар, Каменц, Мюнхен и Хамбург. Цитирана от тях обява от Telegram гласи „Поръчка с печат – вече налична – доставка от 1 до 3 дни. Доставяме сертификат, печат, стикер на BioNTech или AstraZeneca и подпис върху печата. Две сертификата на цена от 150 евро“.


Румъния

През август полицаи от Службата за разследване на икономически престъпления към полицейския инспекторат в Алба Юлия, Румъния, под координацията на прокуратурата са извършили два обиска в къщи в окръг Клуж след сигнали за злоупотреби с COVID сертификати.

Проверката доказала, че лицата са използвали платформа за регистрация на ваксинации и издаване на фалшиви сертификати. Един човек е бил задържан, а други 10 са били повикани на разпит.


Италия

Италианската полиция съобщи, че са разбили няколко схеми за онлайн търговия със сертификати през юли. Разследването в Милано, проведено от прокурора по киберпрестъпления, показало, че хиляди италиански граждани са били в готовност да заплатят за изработката на фалшиви ваксинационни сертификати. Схемата е разкрита чрез платформи с изкуствен интелект, които дават възможност полицията да наблюдава онлайн средата и да осъществява контакт с потенциални клиенти.

Полицията съобщава, че е поела контрол над 10 криптирани канала, водещи към обяви в даркнета. Търговците на сертификати изисквали плащанията да се осъществяват с криптовалути, като цените варирали от 110 до 130 евро за „ексклузивни“ пакети, включващи и дози от ваксината. Освен италианци, сред потенциалните клиенти са били и граждани на други държави от Европейския съюз.

Директорът на данъчната полиция в Милано Джан Лука Берути, обяви, че „около 250 хиляди потребители са се регистрирали и стотици от тях са опитали да се свържат с продавачите“.

По данни на властите сертификатите включвали датата на ваксинация, QR код, както и партиден номер на двете дози ваксина, „поставени“ на лицето – същите реквизити като на истинския документ. „Искаме да бъде ясно, че всеки, който използва фалшив сертификат, рискува да му бъдат повдигнати обвинения за измама, които се наказват с от 1 до 6 години лишаване от свобода“ добавя Берути.