От днес -1 юли в Европейския съюз (ЕС) влиза в действие дигиталният имунизационен сертификат. Какви предимства дава той, кои данни са запаметени в него, кои държави го признават?

Ето някои от най-важните въпроси и отговори.


Дигиталният сертификат ще важи във всички държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Основните технически предпоставки за издаването му вече са създадени във всички страни - те ще имат достъп до Европейската платформа, през която ще могат да се проверяват сигнатурите на отделните европейски държави, уточнява "Дойче Веле".

Има обаче и някои държави, които все още закъсняват с практическата реализация. На тях им е даден краен срок до средата на август да се включат към общата платформа. България е сред страните, които са изпълнили успешно техническите предпоставки за издаване на дигиталния сертификат.

Какви предимства дава сертификатът?
Страните от ЕС са предоставили уверения, че притежателите на въпросния сертификат по принцип няма да бъдат принудени да излизат в карантина или да се тестват за Ковид при влизане в съответните държави. На кои други места вътре в тях сертификатът ще дава предимства - например при почивки, излети или покупки - ще решават отделните национални държави сами за себе си. В Австрия сертификатът улеснява например достъпа до заведения, хотели и културни мероприятия. А притежателите на сертификата, които влизат в България или Полша, си спестяват 10-дневна карантина.

В кои случаи сертификатът не осигурява предимства?
В зависимост от епидемичната ситуация ограничения могат да бъдат въвеждани дори и за онези, които са изцяло ваксинирани. Затова пътуващите трябва да се информират от съответната страна непосредствено преди да потеглят на път. В Германия например бяха въведени строги мерки за връщащите се от Португалия, Русия или Великобритания, където има широко разпространение на Делта мутацията. Който идва оттам, е длъжен да излезе в 14-дневна карантина, даже и да е ваксиниран или прекарал Ковид.

Какво точно представлява дигиталният сертификат?
Той доказва, че сме изцяло ваксинирани или сме прекарали Ковид-19. Издаденият от националните здравни органи баркод след това може да се сканира в мобилно приложение на телефона. Който няма смартфон, може да използва сертификата и на хартиен носител.

Какви данни са запаметени в дигиталния сертификат?
Сертификатът съдържа следните данни: име, дата на раждане, датите на ваксиниране, името на ваксината и номера на партидата. Тези данни остават запаметени само локално - на смартфона, а не в единна база данни.

В кои случаи съществуват все още проблеми?
Проблеми съществуват по отношение на прекаралите Ковид. В Германия те се нуждаят от два сертификата - един, че са прекарали болестта, и друг, удостоверяващ направена еднократна ваксинация, която е необходима шест месеца след заболяването. Първият от тези два сертификата засега все още не може да се качва върху мобилните приложения. Германия поне засега не е осигурила нужните за целта технически предпоставки.

Кои ваксини се признават?
Признават се само ваксини, които са одобрени за ползване в ЕС. Руската ваксина „Спутник“ не спада към тях. От хората, ваксинирани с нея, поне в Германия се изисква отрицателен тест за Ковид на влизане в страната.

Мога ли да пътувам с отрицателен тест, вместо със сертификат?
Да, възможно е. Дигиталният сертификат има за цел да облекчи свободното придвижване в рамките на ЕС, но не е задължителна предпоставка за пътуване.