Педиатър направи анализ на коронавируса и разкри по какъв начин се правят тестове на деца в другите държави.

Щадящите тестове за деца взимат пробата на дете от слюнката, без да се бърка в носа. Изследва се екстрактът от слюнка. Това заяви директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" в София д-р Благомир Здравков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„В Германия на децата им се взимат с такива тестове, а по-големите деца си взимат пробите дори сами. Вирусолозите твърдят, че това е еквивалент на бързите антигенни тестове“, обясни той.

„Делта вариантът на COVID-19 е много високо заразен. Ако стандартният щам един заразява още 2-3, Делта вариантът заразява 4, 6 до 10 човека. Честотата на заразяване на децата е висок, защото те са ниско ваксинирана група. Над 12 години ваксинацията е рядка. При неваксинираните деца заразяването става по-лесно.


Това, което се твърдеше, че те боледуват леко, сега става ясно, че самото протичане с Делта вариантът върви по-затегнато, особено при децата с хронични заболявания“, обясни д-р Благомир Здравков.

„Честотата при децата с нужда от хоспитализация е по-висока в сравнение с предишната вълна на COVID-19. Най-често причината е повишена температура, кашлица или дихателна недостатъчност в различна степен. Малките пациенти добре се повлияват на лечението“, обясни д-р Здравков.

„Когато се развие пневмония, която води до дихателна недостатъчност се налага хоспитализация при децата. Малка част от тези деца развиват Мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C) и нещата са доста драматични. Някои от децата развиват миокардит“, подчерта педиатърът.

„Може ваксинираният човек да е преносител на вируса, но при него той престоява по-кратко, приблизително – 1/3 от времето. Той прекарва вируса по-леко, ако се заразят“, уточни лекарят.

Д-р Здравков посочи, че децата с тежки усложнения биват карани в болница „Пирогов“. „Откакто е вълната имам информация, че през „Пирогов“ са минали само 4-5 деца. Важно е децата с хронични заболявания да се ваксинират“, посочи той.