Близо 50 медици са инфектирани с COVID-19 в най-голямата спешна болница в България УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, докато се борят за всеки живот.

Какъв е пътят на пациентите със симптоми на вируса при постъпване там? И страхуват ли се лекарите, които ги посрещат? Как изглежда "Пирогов" отвътре, показва репортаж на bTV.


Пациентите, които са на самоход, влизат от един вход. След което минават през термокамера, обяснява ръководителят на Спешното отделение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Дияна Димитрова.
 


Снимка: bTV

„И минават на регистратура. Тука има втора камера - термокамера, която в момента, в който има отклонения от температурата, прави моментна снимка. Ако пациентът има симптоми на COVID-19, минава първо през триажа“, обяснява д-р Дияна Димитрова.

„Много неизвестни. Промени в движение на много неща. Всеки ден има нещо, с което не сме се сблъсквали и трябва да измислим начин как да бъде максимално най-добре“, разкрива ръководителят на Спешното отделение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
 


Снимка: bTV

„Апокалипсис не бих казал. Поне в нашата държава се разминава засега леко. Просто е може би нещо, което това и предните няколко поколения не са виждали и затова го възприемат по този начин“, казва за коронавируса д-р Иво Стоянов, лекар в Спешното отделение в УМБАЛСМ "Пирогов", който приема пациенти със симптоми на COVID-19 в триажната зала.
 


Снимка: bTV

„Лично го приемам като нещо, което трябва да се изживее. И да се спазват необходимите мерки, за да мине всичко по-бързо и по-леко. Като цяло в медицинската практика винаги си предразположен да се заразиш с различни инфекциозни заболявания, те са винаги край нас. Така че хората, които са решили да станат лекари, трябва да са го приели това нещо“, споделя д-р Стоянов.
 


Снимка: bTV

„Имам максима, че ако ми е писано да се срещна с COVID, ще се срещна. Ако не ми е писано, няма да се срещна. Моето правило в живота е, че ние трябва да направим това, което зависи от нас, а друг разполага“, казва д-р Дияна Димитрова.