Плевенски онкохирурзи с революционно решение, за да не спират операциите в страната при извънредно положение. Проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов вече успешно провеждат телемедицина и телехирургия.

Преди дни те успешно приложили иновациите при операция на пациент.

„Ситуацията се променя много с това ново заболяване. Има пациенти, които се нуждаят от спешна оперативна интервенция.

Такъв пример е пациентка, която беше с много тежко онкологично заболяване и трябваше да бъде спешно оперирана. Тя обаче беше със съмнение за COVID-19, с кашлица и съмнения за пневмония и трябваше да решим как да постъпим”, обясни хирургът проф. Григор Горчев.

Така екипът му решава да направи операцията дистанционно, посредством конзола.

В крайна сметка тестовете на пациентката за COVID-19 се оказват отрицателни. Въпреки това медиците считат, че са взели всички необходими мерки, за да защитят жената и самите себе си.

„Животът продължава и пациентите имат нужда от оперативни интервенции. В условията на епидемична обстановка спешните операции и тези на онкологичните пациенти са приоритетни.

Цялата медицинска общност в момента решава в динамика как да подхожда нестандартно в една наистина нестандартна обстановка”, каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов.