Южноамериканският вариант на Ковид-19 е силно заразен, предупреди вирусологът проф. Радостина Александрова.

Вирусологът даде и пример от САЩ, където една голяма част от инфектираните хора се оказаха напълно ваксинирани.


"Това е вариант, който е идентифициран преди една година и в края на миналата година е представлявал един нищожен процент в Перу, но в момента е доминиращият - с повече от 80%. Това, което знаем за него е, че се разпространява доста по-успешно от оригиналния вирус, който беше идентифициран в Ухан. Той надминава дори бразилския вариант", обясни тя пред Bulgaria on air. 

"За да бъде устойчив на ваксини, това би означавало да преодолява изцяло имунния отговор, който е създаден към предишните варианти на ваксините, с които разполагаме. Това би означавало да е налице вариант, който да е с последици. Тогава няма да говорим за вариант, а за нов щам", посочи проф. Александрова. 

"Той успя да се разпространи в повече от 120 страни. Когато са поставени двете дози на ваксините и са минали поне две седмици след втората, степента на защита от тежко боледуване е висока", подчерта тя. 

"Трябва да кажем, че защитата от инфекция по принцип е по-ниска, не е 100%. Това пък е ролята на ваксините. Това, което става във Великобритания, където усилено се разпространява този вариант, в крайна сметка не е последвано от драстично увеличаване на случаите в болниците", обясни проф. Александрова. 

По думите на проф. Александрова сценарият в една страна, където голяма част от населението от рисковите групи е ваксинирано, е различен от този в другите страни.

"В Масачузетс установиха, че вирусното ниво в горните дихателни пътища при ваксинирани и неваксинирани е приблизително еднакво. Това стана причина там да върнат някои от мерките. В същото време това е тема, която се проучва", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR

Относно това дали Делта вариантът се кара по-тежко, тя уточни, че има редица проучвания, които показват, че рискът един заразен да се нуждае от болнично лечение е два пъти по-голям.

"Вариантът Делта се свърза с почти два пъти по-голям риск от пневмония, също така с по-голям риск пациентът да има нужда от кислород, да стигне до интензивно отделение", категорична е проф. Александрова.

Вирусологът коментира и третата доза на ваксините. По думите ѝ това не е нещо неестествено, тъй като целта на ваксината е да опресни паметта на нашата имунна система, когато тя отново се срещне с вируса.