Мерките на правителството с новото Covid райониране на страната и обвързването им с интензивните легла в болниците няма да сработи. Това заяви за БНР депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Като измамно определи решението на правителството за обвързване на мерките с реанимационните легла бившият здравен министър Костадин Ангелов. 

Тези легла се запълват последни, но когато са заети консервативните легла в лечебните заведения, това е основният проблем на системата, посочи депутатът от ГЕРБ: „Идеята на правителството области, които нямат достатъчно реанимационни легла, да се вливат в области, които имат реанимационни легла, няма да сработи, защото чисто логистично пренасянето на един болен, който е с дихателна недостатъчност, пред интубация или интубиран с линейка, която е реанимобил с анестезиолог-реаниматор, е почти невъзможно в хода на една тежка пандемия“.

Според Костадин Ангелов планът е писан от хора, които не познават как работи системата на здравеопазването: „Той противоречи на Закона за здравето. В плана се говори за един правителствен подход - Министерският съвет взема някакви решения.

Категорично това е противозаконно, тъй като решенията се вземат само по един начин – от здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор“, коментира бившият министър.