За мен пикът от коронавирус в България ще е в средата на месец май. Това заяви проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пише “Труд”. 

Ако нашият недисциплиниран народ сега наруши на Цветница и на Великден карантината, ще видим резултатите от това точно в средата на идния месец, каза тя.


И допълни: “Тогава ще има пик, ще има много заразени като в Ломбардия след онзи мач, когато се изпозаразиха толкова много хора”.

“Това е агент, който не можеш да го спреш по никакъв начин. Всички малки капчици, слюнки са опасни. Тези 2 метра, които са въведени като дистанция, не са случайни”, отбеляза още проф. Аргирова.

“Много е важно с кой тест какво искаме да постигнем. PCR-тестовете са за констатация на COVID-19, но ако искаме да разберем каква е тенденцията за хода на епидемията, тогава ще си послужим с т. нар. масови тестове.

Мисля, че времето им дойде и това показва започналите изследвания в Банско – около 1000 души на 10 000, при полицаите и военните”, заяви още проф. Радка Аргирова.