Има случаи на новородени деца, които развиват симптоми на коронавирус, но ние не можем да бъдем сигурни дали действително са със заболяване. Има много неизвестни покрай този коронавирус.

 Ние наблюдавахме 4 смъртни случая на новородени, при едно от тях имаше вътреутробна инфекция. Затова смятам, че сега не е най-добрият момент за плановите забременявания. Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 гинекологът проф. Атанас Щерев.

"От името на Българската Асоциация по Стерилитет и Репродуктивно Здраве ние писахме две писма до Министерство на здравеопазването да се позволят женските консултации и инвитро процедурите. Аз смятам, че няма проблем това да се случи, но в условията на определен режим", допълни той.

"Бих казал, че жена, която да кажем с месеците се влошава нейното състояние, броя на яйцеклетките, това са жени които са над 39-години и т.н. Тези жени не могат да чакат, затова трябва да бъдат изследвани."

"COVID-19  е само една от многото инфекции, които дебнат човека. При бременните инфекциите протичат по-тежко, отколкото при жени, които не са бременни. Точно затова трябва да има по-голямо внимание към бременните", заяви проф. Щерев.

"Още през февруари професионалните организации излязоха с препоръки за разделяне на бременните от хора, които кашлят и могат да ги заразят, да има мерене на температури и да се разделят екипите в болничните отделени. Болниците не са сладкарници да бъдат затворени. Там винаги има опасност за вътрешни инфекции и за да ги няма, условието е дисциплина", посочи проф. гинеколога.
 
"Бременната жена, ако спазва указанията, трябва да ходи редовно на женска консултация и тогава няма особена опасност. Още в началото на пандемията имаше указания да продължат наблюденията на бременните жени, защото има случаи, когато нещата не могат да се отложат", добави той.
 
"Управляващите достатъчно се загрижиха и съм сигурен че мерките у нас са взети с много мислене. Има нещо, за което могат да бъдат критикувани – не бяха подготвени за епидемия, а една държава трябва да е подготвена за това", коментира медикът.
 
"Много неща не знаем за тази инфекция, това е опасността. Постепенно, с наличието на ваксина, нещата ще се изяснят", каза още проф. Атанас Щерев.