"Показателно е, че зелените коридори имаха своето място и нужда. В "Пирогов" има големи опашки от желаещи. Имаме достатъчно ваксини - има и избор между ваксините", това заяви проф. д-р Асен Балтов, д.м. Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

"Близо 700 хиляди човека у нас нямат платени здравни осигуровки и те могат да минат при нас. Знаете, че ваксината е безплатна и доброволна. Трябва само да се престрашат", допълни той и каза какво е било положението със зелените коридори в "Пирогов" през празничните дни: "Около 10 500 дози направихме. 1/3 са първи дози, а 2/3 са втори".

"Лично моето мнение е, че тези коридори трябва да продължат. Утре ще има събрание и ще бъде взето решение дали да продължат", заяви шефът на "Пирогов" в сутрешния блок на bTV. 

"Българка от Испания си е сложила първа доза там, прибрала се е тук, но няма личен лекар - дойде при нас и ние й я сложихме, направихме и сертификата и това е.

Не би трябвало личните лекари да отказват да издават тези сертификати, ако първата ваксина не е сложена при тях. И ние в "Пирогов" се е случвало да имаме проблеми, но заради слаб интернет да речем. Тогава молим хората да дойдат малко по-късно и си взимат сертификата", увери шефът на "Пирогов". 

Той говори и за това кога у нас ще има колективен имунитет: "Ако се направи една качествена организация, то в края на юни мисля, че ще имаме вече колективен имунитет. Тогава ще има и около два милиона и половина с първа, а други два милиона българи с втора доза на ваксината.

Все пак всички трябва да продължаваме да бъдем много отговорни".

"Третата вълна у нас е на 100% от британския вариант, който се предава много по-лесно и заразен. Ние бяхме отличници що се касае за лечението - не е имало случай на върнат пациент. Направихме максималното", увери проф. Балтов.

"Ваксината "Пфайзер" подаде своята заявка за ваксинация на деца. Най-вероятно до края на месеца и "Модерна" ще подаде такова заявление. Аз лично мисля, че когато има риск и за децата - в момента имаме 4 деца, които са на лечение в "Пирогов" с К-19, бих препоръчал да се ваксинират и те", каза още проф. Балтов.