Вчера поставихме рекорд за България - 26 690 поставени дози ваксини. Това заяви проф. Асен Балтов в ефира на БНТ.

По думите му ваксинацията на един пациент трае около 5 минути. "Натрупали сме рутина, колегите ваксинират вече 3 месеца, имаме опит. Не мисля, че за зелените коридори и големите болници това е проблем".

Запитан личните лекари достатъчно включени ли са в системата, той отвърна: "Те и сега са включени, а след празниците от 10 май ще има толкова много ваксини, че ще има презадоволяване откъм дози. По-скоро ще е трудно да ги слагаме бързо в рамките на седмица. Напрежението ще отмине много бързо и хората ще разберат, че могат спокойно да се ваксинират и при личните лекари, и в пункта".

Проф. Балтов добави, че скоро ще се създадат мобилни екипи, които да обикалят големи производствени предприятия, за да се ваксинират големи екипи по-масово. Това ще се случи след 15 май.

"Продължават да идват дозите на "Модерна", които са по график. В последния понеделник на месеца ще получим 400 000 дози на "Пфайзер". През май може да стигнем до 50 000 поставени дози дневно на денонощие през работните дни, а до юни може да стигнем и до 55 хиляди", заяви той.

"Вчера поставихме рекорд - 26 690 дози поставени ваксини. Щитът, образувал се от преболедували и ваксинирани, също е много голям - над 1 млн. Вървим към натрупване и създаване на колективен имунитет. Дай Боже това да стане до края на юни. Когато дойдат и еднодозовите ваксини за употреба, това ще стане още по-бързо", каза още шефът на "Пирогов". 

На въпрос с предимство ли се ползват ваксинационните центрове пред личните лекари, той отговори: "Не съм аз този, който раздава ваксините. Когато има над 700 лични лекари, не може в рамките на 3 часа да им бъдат раздадени дозите".

"Има напрежение между личните лекари, има го и към нас, защото смятат, че им взимаме дозите, но реално погледнато те нямат тази възможност да направят толкова ваксинации, колкото правят в болниците", категоричен бе проф. Балтов.