Издадена е заповед за преобразуване на Втора градска в инфекциозна болница. Това съобщи в началото на заседанието на Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, пише "Фокус".

„Има готовност Втора градска болница да бъде преобразувана в инфекциозна. Разбира се, с уговорката, че през тези 72 часа освен преместването на пациентите ще бъде извършена и цялостната подготовка за приемане на пациентите в капацитет, който позволява към момента наличната не само база, но и медицински персонал и апаратура.

Вече има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции“, обясни тя.

От днес започва организацията за преобразуване и преобразяване на болницата.

Със заповедта здравният министър нарежда на регионалните здравни инспекции да предприемат мерки за реорганизиране и увеличаване на легловия фонд на лечебните заведения така, че да бъдат гарантирани приемът и лечението на потвърдени случаи на COVID-19, уточниха и от Министерството на здравеопазването.Това следва да направят директорите на регионални здравни инспекции, съвместно с ръководителите на съответните лечебни заведения, намиращи се в административна област, в която е установен случай на новия коронавирус.