Към момента има официално разрешение само и единствено за ваксината на Pfizer / BioNTechда се прилага трета доза и минимум 28 дни след втората и бустерна доза, която е между 6 и 8 месеца след поставяне на втората доза за подсилване на имунитета при специфична група пациенти, при хора, които работят при рискови условия с вирусна контаминация със заразно болни такива, които са с нарушен имунитет. Това каза за БНР проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

Поставянето на бустерна доза на ваксината Spikevax (Спайквакс) срещу Covid-19 на компанията „Модерна“ може да се препоръча за хора на възраст от 18 години нагоре, според обявеното заключение на Европейската агенция по лекарствата.

Той припомни, че в Италия е прието решение на всички над 65 години от 1 януари 2022 година да се поставя трета доза ваксина.

"В България също очаквам това да се случи и да има препоръка от министерството на здравеопазването и експертния съвет по имунология", допълни проф. Гетов.

Той бе категоричен, че ваксинираните срещу Covid-19, дори и да стигнат до болнично лечение, те прекарват по-леко вируса.

"Дори и да стигнат до болница тези пациенти не се нуждаят от механична вентилация,  единици са смъртните случаи и техният престой в болница  е изключително съкратен.

Ваксините по принцип в клинични изпитвания показват 90 и над 90% ваксинална ефикасност, но в реални условия, когато има и други съпътстващи фактори тази ваксинална ефикасност намалява с 4-5-7 максимум 10 процента и това го показват реалните данни от практиката.

Ако ние имаме ваксинална ефикасност  93-94% , то 85-90% от постъпилите в болница са невакснирани. Имаме сигурна защита за ваксинираните по отношение на тежко изкарване на заболяване и смъртен изход, което е задачата“, подчерта лекарят.