В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“ по БНР.

"Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и здравните работници.

Те не успяха да отговорят на г-н Кацаров, но аз ще се опитам. Задавате ли си въпроса в момента за големия брой случаи в Холандия и във Великобритания – не се ли дължи това на избора им да ваксинират първо възрастните и оставиха младите и активните неваксинирани.

Преди година казах, че подходите са два – ако искаш да намалиш смъртността, тежките случаи, започваш с възрастните.

Ако искаш обаче да намалиш епидемичното разпространение в обществото, да запазиш икономиката, трябва да започнеш с активното население.

Това, че в последните два месеца и половина нищо не се прави за кампания за ваксинация и въобще не се говори за ваксини или ваксинационната кампания на министерството е невидима, не е добре и мисля да посъветвам още веднъж хората, който желае да се ваксинира – да го направи.

Българинът е много критичен. Особено лекари, когато критикуват лекари и използват непремерени тежки думи и цифри, които са неверни и манипулативни и създават едно недоверие в обществото. И може би това е причината много хора в момента да се съмняват във ваксините.

Основният аргумент, който чувам сред хора, с които се срещам по повод ваксинациите, е – “Вие, докторите, не можахте да се разберете, а искате ние да ви разберем“.

Хората да помислят и за децата над 12-годишна възраст. Колкото повече ваксинирани българи, толкова по-леко ще е есента. 25 ваксинирани българи – спасен един човешки живот. Това е нещото, което повтарям от няколко седмици."

Задължителна ваксинация

"В момента не е времето, в което е възможно да се въведе задължителна ваксинация. Просто хората трябва да бъдат убеждавани."

Пролетта на 2020 г.

"Мисля, че свършихме добра работа на хората. Здравомислещите българи си дават сметка, че ако през пролетта на 2020 г. не бяхме взели тези мерки – не бяхме укрепили системата на здравеопазването, може би нямаше да можем сега да се похвалим, че Господ много ни помогна и България горе-долу леко премина през тези изпитания, с които доста по-развити страни с много по-силни икономики и системи на здравеопазването имаха много големи проблеми."

SARS-CoV-2

Останаха много въпроси, въпреки че за вируса, причиняващ Covid-19, в момента знаем много повече, отколкото за други вируси, причиняващи много по-опасни и смъртоносни пандемии.

С този вирус световната наука се ангажира в последната година и половина и се знае много както за биологията, така и за епидемиологията му."

Моноклонални антитела

"И вчера, и завчера се заговори за такова лечение. Знаете, че ги разработват няколко фирми. Повечето хора си спомнят, че когато Доналд Тръмп заболя, беше лекуван също с моноклонални антитела. Те имат две функции – имунопрофилактика на хора с имунен дефицит и не могат да бъдат ваксинирани, защото не очакваме да направят адекватен имунен отговор, или рискът от ваксинация при тях е по-голям от този при заразяване. На тях да им поставят такива моноклонални антитела, които година циркулират в тяхната кръв и елиминират още в началото, в лигавицата на носоглътката, всеки досег с вируса SARS-2.

Другите моноклонални антитела, това са антитела, които могат да се включат в лечението при тежко протичане. Те обаче трябва да се включат в ранните етапи на лечението, преди да се засегнат дълбоко тъканите, защото те действат в циркулацията в кръвта в телесните течности, където могат да се срещнат с вирусните частици.

Засега една част от тях са регистрирани, тези, които се ползват в САЩ, предстои регистриране на две големи британски фирми и се очаква такива моноклонални антитела да бъдат достъпни при нас."

Лекарства, достъпни в аптечната мрежа

"Текат клиничните изпитвания на такова лекарство. Подобно на известните лекарства, които са за грип, в таблетна форма и могат да се вземат от човек, който в началото на проявата на инфекцията, може да бъде излекуван в рамките на няколко дни. Това наистина ще е голям пробив.

Може би в началото на следващата година ще бъде достъпно за човечеството. Не мога да говоря за цена."

Когато влиза политиката в медицината

"Тогава става много лошо и то за хората, защото те се объркват. Спомняте си предизборната кампания за предпоследните избори. Първите въпроси от журналисти към всички политици беше контролът на коронавируса. Чух неща, от които тръпки ме побиваха – аз се обърках, а какво остава за българския народ."