„Голямо вълнение“, така проф. Тодор Кантарджиев – консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ, определи чувствата, свързани с първия учебен ден.

„Човек се връща назад щом настъпи първия учебен ден. Когато аз бях ученик много се учеше“, допълни той в сутрешния блок на bTV.

Проф. Кантарджиев се сети и за отличниците в семейството му и даде за пример дядо му архитект Петър Кантарджиев, който е бил главен архитект на София и след това главен архитект на републиката. Той призна, че е бил след отличниците в семейството му, но не и отличник

Проф. Кантарджиев направи паралел със сегашните К-19 мерки в училищата и какво е било по времето, когато той е бил ученик.

„Тогава ни проверяваха да речем дали си носим носна кърпичка, за да не си бършем сополите по ръкавите и стените. Имаше и училищен лекар

Скоро може да започнем да проверяваме децата за шарки в училището като гледам отношението на Министерство на здравеопазването. Тъжно ми е за децата, че трябва да стоят с маски, но в последно време минахме в другата крайност – на глезотиите. 

Страх ни е от боцкане, маските ни задушават и други. Извинявайте, но се били най-уважавания народ на Балканите, а сега какво ни стана? Не знам!“, каза проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че най-важното е да има проветряване.

„Да кажа нещо много важно, което Кацаров не каза – децата не заразяват, а биват заразявани с новия вариант на коронавируса. Много рядко децата могат да заразят родителите и учителите си“, категоричен бе професорът.

„Интересно – от критикарите никой не идва на важните К-19 конгреси. Разделиха обществото нарочно с политически цели“, категоричен бе проф. Кантарджиев за антиваксърите у нас.