Има си европейски изисквания как се регистрират новите случаи на всяко едно опасно заразно заболяване. Има около 70 заразни болести с епидемичен потенциал - марсилска треска, морбили, антракс, а вече и COVID-19. Това заяви на извънреден брифинг проф. Тодор Кантарджиев.

"За да бъде регистриран случай на болен, трябва лекуващ лекар или лекар епидемиолог да каже, че се съмнява за такова нещо и второто е да има положителен PCR тест. Това не е от два месеца изискване, а утвърдена система от повече от 15 години", обясни той. 

"Всеки един пациент, за да се приеме, че е болен от епидемичнозастрашаваща инфекция, трябва да има диагноза от лекар по епидемични показания и клинични данни и положителен тест", перифразира той. 

"Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вируса. Тези тестове на един човек не се регистрират като нов случай.  Ако човек има положителен PCR тест значи отделя вируса. Приказките, че може да нямаш вирус, а имаш останала RNK от вируса, са невъзможни", отсече Кантарджиев. 

"Ако днес съм положителен, а утре  отрицателен, то вярно е, че всъщност съм положителен. Отрицателният резултат може да е заради не добре взет материал. Лошото съхранение също може да повлияе на отрицателния резултат", каза Кантарджиев.

"Тази държава има една референтна лаборатория за К-19. Да ни пратиш 5 резултати от своя си лаборатория, които са отрицателни, нищо не значи това", подчерта той. 

"Когато един вирус мине от животни по хора, очакваме две неща - първо да стане силно заразен и второ, неговата сила да отслабне и да се доведе до хронифициране на заболяването и не до бърза смърт. Това го казах аз, а и беше теза на повечето учени. Какво стана от тогава обаче", поде Кантарджиев: 

"Появи се мутация в свързващите протеини, което го направи няколко пъти по-прилепчив и заразен. Тази мутация се засели най-масово в Европа. В момента само 2 щама нямат тази мутация от общо 33 щама", каза той. 

"Засега има наблюдение - няма медицински доказателства, че вирусът е по-слаб. Той предизвиква същите усложнения. Изходът от заболяването до голяма степен зависи от възрастта и общото състояние на човека. Това е един от първите принципи на епидемиологията", каза Кантарджиев. 

По думите му всичко зависи от гостоприемника: "Ако той е с хронично заболяване, удря там, ако имате бъбречни проблеми, ще ви удари в бъбреците", поясни Кантарджиев.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!