Искам да засегна три неща - отношението ми към мерките, диагностичните тестове, които са много важни и ще ви кажа някои научни факти. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на Минситерство на здравеопазването. 

"Доста колеги станаха коронолози и говорят какво ли не. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил с маската. Знам, че е досадно, но така се пазим. Ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те запази повече от 30%", каза той. 

"Разбрахме се за 4-те "Д-та". Да не се използват имуностимулатори в голямо количество. По-добре го правете с правилно хранене, физическа активност и хубави емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и да слуша за коронавирус. Хората се подтиснаха", съветва проф. Кантарджиев. 

Той наблегна на това, че маската ще спаси от коронавирус. 

"В момента случаите са толкова много, че трябва се възприемат бързите антигенни тестове, които изследват материал от гърло и от носа. Тестовете навсякъде се правят от обучен персонал - лекар, сестра, фелдшер и санитар могат да го правят. Това е първият скрининг за коронавирус, струва около 20 лева. Трябва да се използва широко и да се хващат първите случаи и да се изолират.

Не трябва да разчитаме само на 10-тината служители на РЗИ в областта. Трябва БАБХ да започне да контролира да се носят маски, трябва да се спазват условия при приготвянето и пакетирането на храна за вкъщи. За пиците имаме микровълнови печки. Две минути микровълнова печка - няма коронавирус. 

Пътували ли сте скоро с градския транспорт? Никой не носи маска. 5 години повтарям, че трябва да се отварят прозорците, защото намаляват риска да се заразим. Не сме Швеция, много хора сме в автобуса. Трябва да има маски, хигиена и отворени прозорци доколкото можем да издържим", обясни експертът, 

"Антигенните тестове са най-актуални са доказване на коронавирус. Ако човек заразява, то този тест хваща. Не е чувствителен колкото PCR-а, но той става след един ден, а след време и повече, тъй като лабораториите се натоварват. Добре, че имаме 150 лаборатории, които правят PCR изследвания. Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 161 са положителни. Това са 38,8%. Повече от всеки трети материал е това", посочи той. 

Той съветва всички, които носят очила, да ги носят на работа, защото пазят, тъй като заразяването често става през очите. 

"Епидемичното разпространение на грипа е декември, а пикът е януари месец. Има такива тестове, с които бъркаш в гърлото на едно дете и след няколко минути ти казва болно ли е от грип. На някои дори пише "Грип А". Защо не са по аптеките? Това не са тестове, които се правят от гражданите, защото най-важното е взимането на материал от носоглътката" , каза още проф. Кантарджиев. 

"Важно е преболедувалите да се тестват за антитела. Първите антитела могат да се появяват на 10-тия ден от заразяването. Да ви кажа някои новости - преди седмица едно от най-авторитетните научно-медицински списания в Щатите, заговори за нещо много важно - изследването на първия заразен в Германия. Слушайте мен, а не за капчиците кръв, за които разправя един друг колега.

Та, тези, които са се заразявали с маски и са били на разстояние, са карали болестта по-леко. Интересно е, че сега излиза статия, за която няма медицински доказателства, но казват, че когато си с маска караш по-леко и вероятно се имунизираш без да боледуваш и получаваш имунитет без клинични прояви. Не е доказано, тъй като трябва да има 10 000 случая, за да кажат: "това е така".

Но е твърде вероятно и логично да е така. Хората, които не носят маска, да се замислят. Август и септември, като ме видеха с маски на закрито, ми се подиграваха", заключи той.