Да не плашим хората с новия вариант. Защо един вариант може да буди безпокойство? Или ще се разпространява по-бързо както Делтата, или да го хващат сегашните тестове. Третото, дали този вариант се е променил така, че е способен на имунологично бягство. Четвъртото нещо е, да не прекарва по-тежко болестта. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на сутрешния блок на bTV.

Засега знаем, че омикрон се разпространява по-бързо, каза професорът. Има вече единични случаи на хора, които са го пренесли. Според него има нужда да се затегне контролът по границите: „Трябва бързо да се изпращат материали за секвениране. Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна“.
Над 50 мутации има този щам и това плаши, затова текат изследвания дали сегашните ваксини пазят.

„Който още се чуди дали да се ваксинира, по-добре да го направи. Трета доза трябва да сложат възрастните и хора, които имат слаб имунитет. Вероятността да действат ваксините е малка“, увери той.

Проф. Кантарджиев каза, че има договор с Пфайзер, който регламентира използване на нова ваксина, ако такава бъде разработена.

„Може би тези мутации са възникнали при болни хора от СПИН, които са се заразили с COVID-19. Това е станало в Африка“, обясни професорът. Той апелира да не се събират много хора на едно място, особено когато все още не се знае много за него. По думите му лабораториите са подготвени и могат засекат новия щам.

„Ако питаш болниците и лекарите не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра, вече сме излезли“, коментира проф. Кантарджиев.
По темата за хора, които не изграждат антитела след ваксинация коментира: „Възможно е, но е много рядко никакви антитела да нямаш от ваксината“. Той съобщи, че сезонен грип е тръгнал в Европа: „Противогрипните ваксини на пазара са ефективни“. При нас се очаква грипът да дойде в края на януари.

„Младите хора, имащи две ваксини, ще са протекирани в следващите години. Европейските институции взимат предвид и други аргументи освен медицинските. Остава имунната памет с години. Моето мнение е, че с трета доза трябва да се ваксинират само възрастните и тези, които са с компрометирана имунна система“, заяви професорът.

Той отдаде високата смъртността на забавената ваксинация и противоречивите заповедите на МЗ.