Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София. Столичната община (СО) се опитва да почисти тревните площи от паразитите, но проблем създават непрестанните валежи.

Всенародна паника: Опасни паякообразни нападнаха цяла България

Сиана Хлебарска от СО обясни, че по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) тази година пръсканията са започнали по-рано – още в края на март. До средата на април веднъж са били обработени всички общински тревни площи. Предвидена е допълнителна обработка, но проливните дъждове не спират и няма как да се направи, уточни Хлебарска.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), потвърди, че при влажно време кърлежите са по-активни.

"Те изчезват при много студено и много горещо време", уточни епидемиологът в сутрешния блок на bTV.

Проф. Ива Христова

"След ухапване е важно паразитът бързо да бъде изваден. Обикновено това може да стане с пинсета, ако се случи 1-2 часа след ухапването.

Ако не може да излезе с пинсета, най-добре е да се потърси лекарска помощ", уточни проф. Христова.  

"При децата не се бие ваксина срещу тетанус при ухапване от кърлеж, защото те са имунизирани скоро и имат защита. При възрастните също не се налага ваксинация, ако са реваксинирани на време, в противен случай се слага ваксина", обясни директорът на НЦЗПБ.

Антибиотик пък се препоръчва само ако е сигурно, че кърлежът носи зараза и при сринат имунитет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук